Туберкульоз: запобігти розповсюдженню
24.03.17

24 березня щорічно, починаючи з 1996 року, увесь світ відзначає Всесвітній День боротьби з туберкульозом. Кінець другого тисячоліття ознаменував себе новим витком епідемії туберкульозу, яка у 1993 році була розцінена як «глобальна надзвичайна ситуація» та оголошена світовою пандемією. Туберкульоз на сьогодні є серйозною загрозливою хворобою для здоров’я всього людства. Ліквідація цієї недуги, як поширеного захворювання можлива лише у віддаленому майбутньому, але для найближчих трьох поколінь, як вважають вчені, він залишається реальною загрозою.
Туберкульоз не ліквідовано в жодній країні світу, тому що послаблення боротьби з нею багатьма урядами було передчасним і привело до виходу ситуації з-під контролю.  Третина населення світу інфікована мікобактеріями туберкульозу. Кожна десята людина протягом життя захворіє на активну форму туберкульозу. Кожні 10 секунд від туберкульозу помирає одна людина. Кожні 4 секунди одна людина стає хворою на туберкульоз. Щорічно туберкульозом заражається 1% населення земної кулі.
Загальна кількість хворих у світі нині перевищує 60 мільйонів чоловік. Щорічно в світі на туберкульоз захворюють 9-10 мільйонів чоловік і близько 60 % нових випадків приходиться на країни, що розвиваються. Усе більше людей помирають від туберкульозу.
За свідченням Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 16 із 61 країни Європейського регіону ситуація з туберкульозу є критичною. Україна сьогодні посідає одне з перших місце в Європі за показником захворюваності на активний туберкульоз.
Близько 80% хворих на туберкульоз складають особи працездатного та репродуктивного віку. Серед усіх вперше виявлених щороку близько 60-65% - це малозабезпечені, непрацюючі, пенсіонери. В 2011 році неприємну тенденцію до деякого збільшення мала захворюваність туберкульозом серед дітей, яка є одним з непрямих індикаторів розвитку епідемії в цілому.
Проблемою є також стан виявлення хворих на туберкульоз. Якщо раніше більшість населення проходила регулярну флюорографію, то зараз такі огляди – населення проходить їх коли прийдеться. Відтак збільшується роль кожного: необхідно знати симптоми, за яких потрібно звертатися до фтизіатра: кашель більш як два тижні, висока температура.
  Методи виявлення хвороби в світі також пішли вперед – замість дорогої флюорографії використовують аналіз мокротиння, але перебудувати систему виявлення протягом короткого періоду часу неможливо. Особливо зважаючи на те, що більше половини фтизіатріє – люди пенсійного або глибоко пенсійного віку.
Якщо у людини виявлено інфекційний туберкульоз (з використанням мікроскопа для виявлення мікобактерій у зразку мокротиння), необхідно провести повний курс лікування протитуберкульозними препаратами в правильному дозуванні за підтримки медичних та громадських працівників, або підготовлених добровільних помічників.
Завдяки лікуванню під спостереженням інфікована людина проходить повний курс лікарської терапії, що дозволяє вилікувати туберкульоз і запобігти його подальшому розповсюдженню.

123