У 2013 році владна команда Вінниччини продемонструвала ефективну

У 2013 році владна команда Вінниччини продемонструвала ефективну модель реалізації соціальних ініціатив Президента України
 Згідно із визначеним форматом підсумкових засідань, річні звіти очільників районів та міст області перед керівником Вінниччини Іваном Мовчаном розпочинаються доповіддю директора департаменту регіонального економічного розвитку ОДА про загальнообласні результати роботи у 2013 році.
Як засвідчив виступ Андрія Гижка, минулоріч владна команда Вінниччини продемонструвала ефективну модель реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича.
Так, відповідно до запровадженого головою обласної державної адміністрації Іваном Мовчаном нового формату державного управління, з перших днів минулого року було визначено основні пріоритети діяльності влади. Серед яких: зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, освіти, культури, розвиток агропромислового комплексу, партнерські взаємовідносини з бізнесом, вирішення екологічних питань, благоустрій територій та житлове будівництво.
«Минулий рік показав низку економічних викликів і загроз, що стояли як перед державою, так і перед Вінниччиною зокрема. А тому стратегічним пріоритетом нашої роботи у 2013 році став пошук місцевих ресурсів на рівні регіону, - зауважив керівник департаменту. - В цьому напрямку головним пріоритетом економічної політики в області було визначено максимальне сприяння реалізації інвестиційних проектів, легалізація заробітної плати та робочих місць, упорядкування земельних відносин».
Отримані внаслідок вжитих заходів коштів разом із позабюджетним ресурсом були спрямовані на функціонування та покращення матеріально-технічної бази найважливіших об’єктів соціальної сфери.
У результаті проведеної роботи за 2013 рік у системі охорони здоров’я здійснено ремонти у 900 закладах первинного рівня, проведено капітальні та поточні ремонти в усіх без винятку районних лікарнях. Крім того, за кошти обласного бюджету медичним закладам передано обладнання та апаратуру на 44, 2 млн. гривень. В цілому
на покращення матеріально-технічної бази медичних закладів області, за інформацією Андрія Гижка, у 2013 році використано 126 млн. гривень.
Чималий обсяг робіт проведено і на третинному рівні медичної допомоги. Так, упродовж звітного періоду відкрито після реконструкції відділення обласної дитячої лікарні та онкологічного диспансеру, завершено капітальний ремонт приймального відділення та кабінету функціональної діагностики обласного госпіталю для інвалідів війни, створено обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Завданням на рік поточний визначено проведення ремонтів усіх корпусів та зміну зовнішнього вигляду обласної лікарні ім. Пирогова.
Що стосується освітньої галузі, то у 2013 році розпочали свою роботу 33 дитячі садки та 35 НВК, відкрито 30 додаткових груп у вже діючих дошкільних закладах. В цілому за рік створено 1842 місця у ДНЗ області. В 281 дошкільному навчальному закладі здійснено капітальні ремонти. На ці потреби та створення нових садочків використано понад 26,9 млн. грн.
Якщо вести мову про загальноосвітні навчальні заклади, то на проведення в них ремонтних робіт у 2013 році освоєно 220 млн. гривень. Так, в усіх школах області ліквідовано таке явище як зовнішні вбиральні, проведено значну робота щодо модернізації котелень та систем теплозабезпечення. Крім того, протягом року у школах та ДНЗ Вінниччини замінено понад 6,5 тисяч вікон. А автобусний парк галузі поповнився на 49 шкільних автобусів. Ще три було придбано силами місцевих бюджетів.
63,4 млн. гривень на ремонтні роботи та зміцнення матеріально-технічної бази отримала у минулому році галузь культури. Капітальні та поточні ремонти проведено на 657 закладах культури області. І це найкращий результат за весь період незалежності України. Крім того, значний обсяг робіт здійснено і щодо благоустрою прилеглих до галузевих об’єктів територій.
Інформував Андрій Гижко і про результати розвитку агропромислового комплексу Вінниччини. Так, за обсягами виробництва сільськогосподарської продукції область займає перше місце серед регіонів України. Валовий збір зернових склав у 2013 році 5 млн. тонн. Крім того, вирощено понад 2,6 млн. тонн цукросировини, і всі 9 цукрозаводів, що працювали у попередні роки, були забезпечені сировиною. Більше того, фактично кожен четвертий кілограм цукру, що цьогоріч вироблений в державі, - з Вінниччини.
Торкаючись питання взаємин на ринку молока, директор департаменту регіонального економічного розвитку повідомив, що у 2013 році в області створено 175 молокопунктів, і їх кількість становить на сьогодні 740.
У галузі ЖКГ пріоритетом залишається благоустрій територій. Так, протягом року на Вінниччині ліквідовано 1884 несанкціоновані сміттєзвалища, відремонтовано та прибрано 196 парків і 346 скверів, відремонтовано 460 існуючих та встановлено понад 70 нових дитячих спортивних майданчиків.
Також здійснено будівництво та реконструкцію 548 км вуличного освітлення. А на покращення зовнішнього вигляду населених пунктів, озеленення, реконструкцію центральних частин районних центрів та заходи з освітлення загалом по області використано 186,5 млн. гривень.
Значна робота проведена і щодо упорядкування сміттєзвалищ. Так, із 691 організованого сміттєзвалища області паспортизовано 97 %. Побудовані та вже функціонують нові полігони твердих побутових відходів у Барському та Крижопільському районах, готується до відкриття полігон у місті Калинівка, на завершальному етапі й будівництво полігону у Мурованих Курилівцях.
Особлива увага у поточному році приділялась питанню відродження житлового будівництва: упродовж звітного періоду в кожному районі області проводилися заходи зі зведення щонайменше 8-квартирного будинку. Як наслідок - в Іллінецькому та Жмеринському районах, а також в містах Жмеринка і Козятин вже введено в експлуатацію перші будинки за програмою «Доступне житло». У 12 районах області запроваджено нове будівництво, ще в 11 – розпочалась реконструкція і перепрофілювання під житлове будівництво приміщень, які давно не використовувалися. Загалом протягом року 130 сімей Вінниччини отримали житло на пільгових умовах.
Ще одне пріоритетне питання, над яким минулоріч працювала обласна влада, - створення мережі центрів надання адміністративних послуг в кожному районі області. З цією метою було визначено приміщення під ці об’єкти, проведено в них ремонтні роботи, і вже з 8 січня центри адмінпослуг розпочали роботу в усіх без винятку районах та містах області.
Завершуючи свій виступ, директор департаменту регіонального економічного розвитку ОДА Андрій Гижко наголосив, що у 2014 році перелік пріоритетів діяльності обласної влади поповнюється такими напрямами, як ремонт доріг, будівництво та ремонт водогонів, а також облаштування спортивних майданчиків у кожному населеному пункті регіону.
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА