У Чечельнику відбулись урочистості до Дня Соборності України
23.01.20

 22 січня у приміщенні актової зали районної ради відбулись урочистості та  святковий концерт з нагоди відзначення у Чечельницькому районі Дня Соборності України.

Урочистості проходили за участю керівництва району, громадськості, духовенства.

Звертаючись з вітальним словом до присутніх, голова районної ради Сергій П’яніщук підкреслив: « В далекому січні 1919 року, усвідомлюючи свою велику відповідальність перед майбутніми поколіннями, українці засвідчили прагнення рухатися власним шляхом і перед усім світом заявили: соборній та незалежній Україні – бути. Саме ті доленосні події заклали фундамент становлення нашої країни в її сучасному вимірі, стали чітким орієнтиром для неподільної та суверенної України сьогодення».

Сергій П’яніщук також зауважив, що через сім десятиліть, Україна продемонструвала справжню єдність народу у боротьбі за незалежність. «22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися від Києва до Івано-Франківська та Львова у «живий ланцюг». Ще через рік, у 1991-му, українці здобули реальний шанс відновити історичну справедливість та утвердити власну державність: 24 серпня на карті світу постала незалежна  Україна.

Разом із тим, цей день – із присмаком гіркоти втрат.

Ми згадуємо  трагічні сторінки історії нашого народу: 29 січня 1918 року - легендарний Бій під Крутами; 22 січня 2014 року – день, коли смертю героїв пали перші жертви на Майдані; 5 років тому наші захисники залишили вщент розбитий російськими окупантами Донецький аеропорт.

Ми не маємо жодного морального права стерти з пам’яті подвиг тих, хто загинув на Майданах Революції Гідності, хто поліг на Сході, усіх, хто віддав життя за Україну. Бо завдяки їхній жертовності Україна отримала шанс на новий виток у власному державотворенні. Без всеохоплюючого українського духу та неймовірного сплеску патріотизму ми б ніколи не отримали власної України», - додав Сергій Вікторович.

Продовжила урочистості концертна програма за участю кращих творчих колективів та вокалістів Чечельниччини.

В рамках святкування Дня Соборності України та 101 річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки,  в районі проходить цілий ряд книжкових, художніх та фотовиставок, засідань «круглих столів». У навчальних закладах району відбулись семінари, позакласні читання з історії України, тематичні уроки історії та української літератури, бесіди, години спілкування, виставки в шкільних бібліотеках.

Родзинкою цьогорічних святкувань став об’єднавчий флешмоб «Україна – це ми!».

 

123