У планах – придбання приміщення для медзакладу, -
12.02.18

на цьому акцентував увагу сільський голова с.Вербка Сергій Блиндур в ході співбесіди із очільниками району - головою райдержадміністрації Сергієм Пустовим  та головою районної ради Сергієм П’яніщуком.  У робочій зустрічі також взяли участь заступник голови РДА Ольга Беседа та керівники структурних підрозділів РДА. Сергій Андрійович поінформував присутніх про виконання плану надходження до місцевого бюджету за 2017 рік і поділився планами на 2018 рік.

Впродовж 2017 рік  до загального фонду сільського бюджету  надійшло 1956,5 тис.грн. Власних  доходів мобілізовано в сумі 1189,6 тис.грн, що становить 120,8%   до плану, затвердженого органами місцевого самоврядування. Додатково понад план одержано  205,1  тис.грн.

       До спеціального фонду за 2017 рік власних надходжень надійшло в сумі 39,4 тис.грн.

       План на 2018 рік по власних доходах загального фонду визначено в сумі 2074,4 тис.грн.

       Основну частину надходжень загального фонду становить плата за землю, так за 2017 рік надходження по даному податку склали  422,0 тис.грн. План на 2018 рік - 550,0 тис.грн, темп росту становить 130% планових призначень. Єдиного податку за минулий рік одержано в сумі 743,2 тис.грн, план 2018 року -  1500,0 тис.грн, темп росту становить 201,8 %.  

     За 2017 рік проведено видатків на загальну суму 2502,2 тис.грн, з них: дошкільний заклад - 255,3 тис.грн, заклади   культури – 94,3 тис.грн, на соціальний захист – 18,8 тис.грн, на благоустрій села – 32,9 тис.грн, оплата за електроенергію по  вуличному  освітленню – 17 тис.грн, на утримання доріг - 47,2 тис.грн та інші.

Затверджений план по видатках на 2018 рік по загальному фонду 855,4 тис.грн, в т.ч.:

- на сільську раду – 537,1 тис.грн;

- на дошкільний заклад - 1042,2 тис.грн;

- на заклади культури  - 181,2 тис.грн;

- на соціальний захист населення  - 110,8 тис.грн;

- на благоустрій села – 218,5 тис.грн;

- на ремонтні роботи доріг - 5,6 тис.грн та інші субвенції.

Вербська школа – одна із найбільших і найновіших у районі. Приміщення розраховане на 900 учнів. Сьогодні тут навчається 128 дітей із Вербки і Куренівки. У школі відкрито краєзнавчий музей. В планах, Вербська школа має стати опорним закладом Чечельницького району. Керівники району в ході зустрічі побували у КЗ «Вербська СЗШ І-ІІІ ст.» Слід відмітити, що перспектива у навчального закладу є. У новому навчальному році до першого класу піде 22 школярів. Щороку місцевими бюджетами Вербської і Куренівської сільських рад здійснюється підтримка закладу. Так, вторік на харчування учнів виділено, відповідно, по 54,2 та 6 тис.грн, а на ремонт школи та придбання матеріалів – по 11 і 3 тис.грн. На 2018 рік школа потребує коштів у сумі 265 тис.грн. на придбання парт для першокласників, комп’ютерної техніки, проведення ремонтних робіт та заміну вікон. Є проблема з заміною даху. Слід відмітити, що місцеве агроформування СТОВ АФ «Вербка» (директор – Роман Гончаренко) щороку надає допомогу у проведенні ремонтних робіт, придбанні матеріалів, проведенні різноманітних заходів. Так, завдяки меценату було зроблено сучасний ремонт у актовій залі школи.

               

«У «Теплому гніздечку» завжди тепло»,- посміхається сільський голова, - «І все – завдяки активній громаді. Бо ж саме вони у 2015 році взяли участь у проекті ЄС/ПРООН та виграли більше 320 тис.грн для нашого садочку». І дійсно, у ЗДО ясла-сад «Тепле гніздечко» тепло і комфортно 48-ми вихованцям. Тут працює 3 різновікових групи. Нова актова зала, меблі, іграшки, дитячий ігровий майданчик – придбано коштом бюджету та меценатів задля щасливого дитинства малюків.

         

  В селі вирує культурне життя. Це відомо далеко за межами району. «Давай, за музик!» - щорічний фестиваль духової музики, який збирає гостей із навколишніх сіл та районів. «Вербський духовий оркестр поправу може носити ім’я «народний». Цьогоріч ми плануємо отримати це почесне звання», - ділиться планами Сергій Блиндур. А ще вербчани мріють про будинок культури. Довгодобудова стоїть посеред села уже не один десяток років. На даний час у школі розміщується сільська бібліотека, проводяться сходи-збори громадян, інші загальносільські заходи. «Сільського бюджету не вистачає, тож можна брати участь у різних конкурсах на здобуття грантів. Досвід участі громада має», - зауважив голова районної ради Сергій П’яніщук.

   

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини с.Вербка обслуговує 1807 жителів села, у тому числі – 177 дітей. Вторік із місцевого бюджету було виділено коштів в сумі 19350 грн. Цьогоріч  для утримання медичного закладу необхідно закупити із бюджету сільської ради медикаменти та дезінфікуючі засоби, закупити дрова для опалення та оплатити електроенергію, всього на суму 25800 грн. У планах – придбання приміщення для медичного закладу.

   

«Протягом 2017 року жителі села отримали від держави більше 5 млн.грн. різних видів допомог та виплат. Крім того – пенсії та допомоги по безробіттю. Як бачите, держава приділяє увагу усім незахищеним верствам населення. І нинішні реформи націлені на підвищення якості надання медичних та освітніх послуг», - додав на завершення співбесіди голова райдержадміністрації Сергій Пустовий.

123