У регіонах триває підготовка до опалювального періоду
15.09.20

Представники Управління Держенергонагляду у Чернігівській області взяли участь у роботі комісії з визначання стану готовності теплових господарств до роботи в опалювальному періоді 2020-2021 років (далі – ОП). Так, було оглянуто об’єкти АТ «Облтеплокомуненерго», КНП «Чернігівська міська лікарня №2» Чернігівської міської ради, Відділу культури і туризму Сновської міської ради, Національного університету «Чернігівська політехніка» та Гончарівської селищної ради Чернігівського району.  

За результатами роботи комісії було підписано 4 акти стану готовності об’єктів АТ «Облтеплокомуненерго» до роботи в ОП, 1 акт – КНП «Чернігівська міська лікарня №2» Чернігівської міської ради та 1 акт – Відділу культури і туризму Сновської міської ради.

Крім того, на всіх підприємствах - виробниках теплової енергії централізованого теплопостачання області тривають роботи з підготовки теплових господарств до наступного опалювального періоду, зокрема:

  • на КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» закінчено ремонтні роботи розподільчих теплових мереж по вул. Серьожнікова та вул. Коцюбинського. Також проводились роботи на центральних теплових пунктах та розподільчих теплових мережах по Проспекту Перемоги, вул. Попудренка та вул. Пятницька;
  • у м. Прилуки на підприємстві КП «Прилукитепловодопостачання» продовжується ремонт розподільчих теплових мереж та теплового устаткування (відповідно до затверджених графіків ремонту на підприємстві). Минулого тижня проводились ремонтні роботи на розподільчих теплових мережах по вул. Київська та вул. Ярмаркова;
  • у м. Славутич Київської області комунальне підприємство «Управління житлово-комунального господарства» закінчило ремонт теплового устаткування та теплопроводів на ЦТП № 1,2,3,4,5,6,7,8. Найближчим часом планується провести гідравлічні випробування після проведення ремонтних робіт на розподільчих теплових мережах від ЦТП № 9;
  • в м. Ніжин Чернігівської області на підприємстві ТОВ «НіжинТеплоМережі» подовжуються ремонтні роботи розподільчих теплових мереж по вул. Шевченка та вул. Корчагина;
  • на підприємстві АТ «Облтеплокомуненерго» у м. Чернігові закінчуються ремонтні роботи теплових мереж по вул. Шевченка, а також подовжуються ремонтні роботи теплових мереж по проспекту Перемоги та вул. Волковича.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області здійснено моніторинг стану підготовки КП «Тепломережа» Білогірської районної ради до роботи в ОП. Дане підприємство надає послуги з теплопостачання споживачам теплової енергії в смт Білогір’я.

Під час огляду виявлено порушення Правил технічної експлуатації теплових установок та мереж, а також Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду, а саме:

  • підприємство не укомплектовано ремонтним та обслуговуючим персоналом, не проведено його навчання та перевірку знань;
  • зовнішня поверхня металевих конструкцій теплових мереж (опори) наземної прокладки від котельні до ТК № 2 не захищена стійкими антикорозійними покриттями.

Керівнику підприємства надіслано рекомендаційний лист, яким запропоновано усунути виявлені порушення та повідомити про це Управління. В результаті КП «Тепломережа» видано Акт готовності теплового господарства підприємства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років. Проте, в Акт внесено зауваження щодо недоукомплектування підприємства ремонтним та обслуговуючим персоналом. Якщо зауваження не буде усунуто – Акт буде анульовано.

Також представниками Управління Держенергонагляду у Волинській області здійснено моніторинг житлово-комунального господарства Рожищенського району Волинської області до роботи в ОП.

В ході огляду інспекторами було виявлено низку порушень та рекомендовано:

  • відновити теплову ізоляцію на теплопроводах вузла обв'язки мережних насосів у місцях її пошкодження при проведенні ремонтних робіт;
  • укомплектувати манометрами теплопроводи вузла обв'язки мережних насосів відповідно до проєктно-технічної документації;
  • забезпечити наявність в котельні інструкції з експлуатації й технічними характеристиками автоматизованої установки хімводопідготовки;
  • переглянути оперативні схеми теплотехнічного устаткування і теплопроводів котельні та теплової мережі на їх відповідність щодо фактичних умов роботи устаткування.

Після усунення зауважень, підприємству видано Акт готовності до роботи в опалювальний період 2020-2021 років.

Крім того, представники Управління Держенергонагляду у Вінницькій області взяли участь у роботі 9 комісій з перевірки готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років. Під час оглядів зауважень не було виявлено, акти готовності видано:

  • Комунальному закладу «Дошкільний навчальний заклад №1 Вінницької міської Ради»;
  • Комунальному підприємству «Вінницький обласний наркологічний диспансер «Соціотерапія»;
  • Комунальному некомерційному підприємству «Вінницький обласний госпіталь ветеранів війни Вінницької обласної Ради»;
  • Комунальному некомерційному підприємству «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарні ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної Ради»;
  • Закладу «Вінницька дитяча музична школа №2»;
  • Комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико – санітарної допомоги №3 м. Вінниця»;
  • Комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико – санітарної допомоги №4 м. Вінниця»;
  • Філії – Вінницьке обласне управління Акціонерного товариства «Ощадбанк»;
  • Гайсинському медичному фаховому коледжу.

Водночас Управлінням Держенергонагляду у Кіровоградській області розглянуто документацію теплових господарств з питань готовності до роботи в ОП. Так, моніторинг здійснено у Відділі освіти м. Знам’янка, ТОВ «РАО-ТЕС» смт Новгородка, ТОВ «Інтертепло», ТОВ «Інтерресурси», Кропивницькому будівельному коледжі, Знам’янському дитячому будинку-інтернаті, КЗ «Кіровоградський академічний обласний Український музично-драматичний театр ім. М.Л. Кропивницького», КЗ «Кіровоградський академічний обласний театр ляльок», Біляєвському психоневрологічному інтернаті та Олександрійському геріатричному пансіонаті зі спеціальним відділенням.

За результатами розгляду документації було підписано акти готовності теплових господарств.

Зі свого боку, інспектори Міжрегіонального управління Держенергонагляду у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі здійснили моніторинг стану підготовки/готовності теплового господарства до ОП 2020-2021 років у котельні № 9 ТОВ «СПЕЦТЕПЛОПОСТАЧ», що у м. Нова Каховка Херсонської області. В ході огляду виявлено 17 зауважень щодо технічного стану теплових мереж, про що було складено відповідну довідку.

Представники Управління Держенергонагляду у Донецькій області взяли участь у засіданнях 3 робочих груп Донецької ОДА, Костянтинівської міської ради та Новогродівської міської ради щодо контролю за ходом підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в ОП.

Під час однієї із нарад було зазначено, що станом на 01.09.2020 року рівень готовності об’єктів соціальної сфери області є низьким і складає 13%, натомість рівень готовності об’єктів теплових господарств теплопостачальних організацій складає 50% і більше. Крім того, наголошено на необхідності виконання запланованих організаційно-технічних заходів щодо підготовки до роботи в опалювальний період 2020-2021 років у терміни:

  • теплопостачальні організації – у термін не пізніше 15 вересня 2020 року;
  • споживачі теплової енергії – у термін не пізніше 25 вересня 2020 року, що підтверджується отриманням Акту стану готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період.

Також інспектори Управління взяли участь у роботі 4 комісій суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, з перевірки готовності їх теплових господарств до роботи в ОП (ТОВ «Бахмут-енергія», ВО «Мирноградтепломережа» ОКПЕ «Донецьктеплокомуненерго», КП «Покровськтепломережа», КП Маріупольської міської ради «Маріупольтепломережа» та ВО «Краматорськміжрайтепломережа» ОКПЕ «Донецьктеплокомуненерго»). Так, було оглянуто 43 котельні та підписано Акти стану готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років по 38 котельням. Крім того, підписано один Акт готовності теплового господарства до роботи в опалювальному періоді КП «Покровськтепломережа».

Водночас інспектори Управління перевірили стан готовності теплових господарств 9 суб’єктів господарювання (споживачів соціальної сфери) до роботи в ОП. У результаті підписано 39 Актів стану готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період (з висновком – теплове господарство підготовлено) по таким об’єктам споживачів:

  • медичні та лікувальні заклади – 4;
  • дошкільні навчальні та інші дитячі заклади – 17;
  • школи – 16;
  • професійні та вищі навчальні заклади – 2.

Основні зауваження, виявлені під час проведення оглядів:

  • частково відсутнє антикорозійне покриття на рециркуляційному трубопроводі гарячої води у приміщенні ЦТП;
  • відсутня ізоляція на рециркуляційному трубопроводі гарячої води у приміщенні ЦТП;
  • відсутні манометри до та після грязьовика, встановленого на зворотному теплопроводі (з систем опалення споживачів);
  • мережні насоси не оснащено манометрами у всмоктувальних патрубках (після запірної арматури) та у напірних патрубках (до запірної арматури);
  • трубопровід холодної води, прокладений по приміщенню ЦТП, не пофарбований фарбою;
  • відсутня ізоляція на подавальному та зворотному теплопроводах;
  • відсутній мережний насос внутрішнього контуру;
  • у приміщенні ЦТП частково відсутнє антикорозійне покриття на подавальному та зворотному теплопроводах теплоносія;
  • не пронумеровано запірну арматуру у відповідності до технологічної схеми;
  • не проведено чергову державну повірку манометрів;
  • прострочений термін перегляду (не рідше ніж один раз на рік) однолінійної схеми електроустатковання і автоматики ЦТП.

Представниками Держенергонагляду надано рекомендації щодо усунення виявлених зауважень.

Починаючи з червня 2020 року інспектори Управління Держенергонагляду у Донецькій області взяли участь у роботі:

  • 34 комісій суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, (теплопостачальні організації) з перевірки готовності їх теплових господарств до роботи в опалювальний період 2020-2021 років. Перевірено стан готовності 293 котелень до роботи в ОП (що складає 68,0% від загальної кількості джерел тепла (котельні) – 431). Підписано Акти стану готовності теплового господарства до роботи в ОП 2020-2021 років по 213 котельням (49,4%);
  • 65 комісій суб’єктів господарювання (споживачів соціальної сфери – лікарні, дошкільні навчальні заклади, заклади освіти) з перевірки готовності їх теплових господарств до роботи в опалювальний період 2020-2021 років. Підписано 251 Акт стану готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років по об’єктам споживачів. Акти готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років підписано по 60 суб’єктам господарювання (споживачам теплової енергії).
123