Учасники прес-туру побували у святині
05.11.19

Однією з найдавніших пам'яток старовини в нашому селищі є Чечельницький храм Святого Йосифа Обручника, Санктуарій  Матері Божої Чечельницької (костел). 1 листопада тут побували з робочою поїздкою заступник голови ОДА Олександр Крученюк на чолі з редакторами обласної газети «Вінниччина» та районних газет.

О.Цециліан розповів присутнім історію храму, провів екскурсію святинею та поінформував про роботу, яка проводиться із дітьми і молоддю, прихожанами щодо національно-патріотичного виховання і збереження традицій.

Як свідчать історичні джерела, храм було засновано в 1751 р. коштом воєводи Київського та Краківського князя Любомирського. Був він побудований в класичному стилі, завдовжки 30 і завширшки 12 метрів. Мав 3 вівтарі і був дуже багатий. Головний вівтар - з Чудотворною іконою Божої Матері Чечельницької, завдяки якій Чечельник став знаним як святе місце. За мурами костьолу Любомирський побудував плебаню (дім священника).

У 1937-1990 роках святиня перебувала закритою (зруйнували вежі, всередині все перебудували на новий лад і використовували то як склад, то як майстерню, то як кінотеатр). Богослужіння здійснювались у цвинтарній капличці.

З 1959 року парафію обслуговують францисканці-бернардини (орден Братів Менших).

Повернений костел парафіянам 28 липня 1990 року. 26 серпня 2015 року єпископ Леон Дубравський OFM проголосив храм дієцезіальним*  санктуарієм Матері Божої Чечельницької (Ченстоховської), завдяки чудотворній копії ікони Матері Божої Ченстоховської, яка із середини XVIII століття знаходиться тут. 7 серпня 2016 року архієпископ Клаудіо Гуджеротті освятив новий вівтар костелу.

На сучасному етапі відбудований храм щороку приймає сотні паломників з усіх куточків України і світу.

123