Угода про асоціацію - де-факто програма реформ в Україні, заявляє

Угода про асоціацію – де-факто програма реформ в Україні, заявляє Президент на нараді з керівниками фракцій напередодні ратифікації

Президент України Петро Порошенко на нараді з керівниками депутатських фракції та груп Верховної Ради подякував за «тверду і принципову позицію» щодо запланованої на завтра ратифікації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

«Сьогодні і завтра в Україні - історичні дні», - відзначив Президент, повідомивши про направлення до Верховної Ради подання про ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Відзначивши, що свого часу «це був надзвичайно амбітний пілотний проект», Глава держави подякував усім, хто взяв участь у його розробці.

Президент наголосив на тому, що процедура ратифікації розпочнеться синхронно: як планується, у Верховній Раді – о 13.00 за київським часом, у Європейському Парламенті – об 11.00 за європейським часом. Європарламент провів підготовку до ратифікації по спеціальній скороченій процедурі. «Ті речи, які потребували три-чотири місяці кропіткої роботи по підготовці ратифікації в Європарламенті, були пророблені за дуже короткий термін - ми вклалися у два тижні», - повідомив Петро Порошенко.

Президент наголосив на тому, що Угода про асоціацію ратифікується в повному обсязі. "Жодна крапка, жодна кома, жодне слово від погодженої, парафованої і підписаної мною 27 червня Угоди не змінюється. І імплементація Угоди починається з першої ж хвилини", - заявив Глава держави.

За словами Петра Порошенка, імплементація Угоди - це і верховенство права, і свобода слова, і рішучі антикорупційні кроки і реформи, і значна частина, яка міститься в окремій угоді щодо безвізового режиму, і питання інвестиційного клімату, і питання захисту прав особистості, прав власності. «Я думаю, що де-факто - це програма реформ в нашій країні. Імплементація буде здійснюватися з першої хвилини», - заявив Президент.

При цьому Президент відзначив: «Дякуючи блискучим зусиллям українських дипломатів, нам вдалося добитися права, а не обов’язку для України захистити свій ринок через відповідні ставки мита на товари, які ми імпортуємо, захистити національного виробника, національний бюджет, курс, щоб валюта не тікала з країни в умовах війни. І підкреслюю, що це право знаходиться цілком в руках України».