Український вектор на розвиток «чистих» джерел енергії
05.03.18

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, виступаючи на 9-му Українському енергетичному форумі Адама Сміта (Ukrainian Energy Forum).

Учасники заходу розглянули досягнення Уряду України у скороченні споживанні газу, збільшенні потужностей відновлюваної енергетики та плани щодо створення ще кращих умов для роботи інвесторів над «зеленими» проектами.

С. Савчук відзначив, що законодавчі зміни, прийняті впродовж останніх трьох років, позитивно вплинули на ринок відновлюваних джерел енергії, зокрема:

- 460 млн євро інвестовано у 2 ГВт потужностей, що виробляють тепло «не з газу»;

- 400 млн євро - у 408 МВт нових потужностей відновлюваної електроенергетики;

- ще 52 млн євро залучили приватні домогосподарства у встановлення сонячних електростанцій загальною потужністю 51 МВт.

«Разом маємо близько 900 млн євро капіталовкладень у «чисту» енергетику!»,, - підкреслив Голова.

Крім цього, останні дослідження свідчать, що спеціалісти, задіяні у сфері енергоефективності та «чистої» енергетики, стають все більш затребуваними та високооплачуваними.

Впроваджені проекти, діюче законодавство, імплементація європейських директив у національне законодавство, нещодавній вступ України до IRENA - все це свідчить, що відновлювана енергетика динамічно та успішно розвивається в Україні.

Серед важливих завдань – охопити потенціал використання енергії із сміття. Фінансову модель переробки сміття та подальшої генерації енергії вже розроблено Держенергоефективності.

«Також запускаємо фінсько-український трастовий фонд для фінансування підготовки нових «зелених» проектів», - нагадав Голова та запросив всіх завітати на оновлену Інтерактивну інвестиційну карту «UAMAP» (http://www.uamap.org.ua) та ознайомитися із потенційними проектами, а також рекомендаціями щодо їх впровадження.


Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

123