«U-Lead» - програма для ефективної реалізації децентралізації
19.09.16

15 вересня до Вінниці прибула делегація Європейського союзу на чолі з єврокомісаром з питань розширення та політики добросусідства Йоханнесом Ханом. Супроводжував гостей Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, голова вінницької обласної Ради Анатолій Олійник, Вінницький міський голова Сергій Моргунов та голови облдержадміністрацій 18 регіонів України, представники об’єднаних територіальних громад та координатори регіональних офісів реформ, а також представники різних міжнародних організацій, які працюють по проектах міжнародної технічної допомоги для України.  Від Чечельницького району були присутні : перший заступник голови РДА  В.Савчук, заступник голови районної ради Н.Крук, селищний голова С.Палісіка, сільський голова с.Демівка П.Кифоренко та сільський голова с.Ольгопіль  П.Козоріз.

У рамках робочої поїздки гості ознайомилися з роботою Центру надання адміністративних послуг «Прозорий офіс», дізналися про електронні можливості та сервіси Вінницької міської ради. Метою візиту була презентація проекту програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» представникам української влади місцевого, регіонального та національного рівнів.

Програма фінансується Європейським Союзом та країнами-членами: Данією, Німеччиною, Польщею та Швецією і розрахована на чотири роки. Її основні напрямки – підтримка українського уряду у впровадженні децентралізації, зміцнення кадрового потенціалу місцевого самоврядування та системна підтримка Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

- Маємо  мету – зробити внесок у створення багаторівневого управління, яке буде прозорим і підзвітним для населення, - зазначив  керівник проекту Андреас фон Шуманн. - Найбільший ризик проекту - неготовність українців до радикальних змін та небажання щось змінювати у своєму житті взагалі.

Однак єврокомісар Йоганнес Хан переконаний, що не лише українці, але й європейці не люблять змін. Він згадав як багато років тому подібні реформи відбувалися у Австрії, звідки він родом. Незадоволених було значно більше, ніж тих, хто підтримував подібні зміни. Однак, коли з’явилися перші позитивні результати, це змусило усіх людей консолідуватися.

- Впровадження реформ у сфері децентралізації принесе відчутні переваги для українських громадян, - переконаний Йоганнес Хан. -  Звичайно, не всі аплодуватимуть одразу, але згодом, коли підвищиться якість життя і якість надання адміністративних послуг, коли влада буде підзвітна громаді і кожен мешканець матиме можливість контролювати бюджетні кошти, ситуація зміниться. Ми говоримо про реформу, яка має докорінно, радикально змінити устрій, скасувати пріоритети. А для цього потрібно провести навчання з лідерами громад. Окрім цього, питанням децентралізації має займатися не один міністр, а всі гілки влади. Уряд повинен нарощувати темпи реформування, Верховна Рада має працювати над законодавчою базою, адже поправки і доповнення доведеться вносити і в закони, і до Конституції України. Треба розуміти, що децентралізація – це не просто зміни в адміністративній карті Україні, а зміни у свідомості українців.

Переконаний в успішному проекті і Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. У своєму виступі він подякував єврокомісару за підтримку і  наголосив, що децентралізація – це шанс для громад стати заможнішими і конкурентоздатними.

- Коли  я був міським головою, то не раз порушував питання необхідності передачі низки повноважень на місця і дозволити громадам самим вирішувати, як жити, - сказав Володимир Борисович. - Але мене і моїх колег з інших міст ніхто не чув. Тому коли мені запропонувати йти працювати в Уряд, перша і єдина моя вимога була – це децентралізація. Я був ініціатором цих змін і твердо переконаний, що вони необхідні. Супротивників було чимало і в Кабінеті Міністрів, і у Верховній Раді. Чи зробили ми хоч одну помилку? Зробили, бо не помиляється той, хто не працює. Але вже сьогодні ми бачимо позитивні результати. За рахунок децентралізації у нас немає дотаційних бюджетів. Місцеві скарбниці перевиконали наповнення у 2, 5, а то і 7 разів. В Україні об’єдналися 184 громади, до кінця року буде ще 250. Успіх децентралізацію – це успіх кожної окремої людини, громади, регіону і країни загалом.

Презентуючи «U-Lead» Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко розповів, що проект складатиметься з двох основних компонентів.

- По-перше, програма буде спрямована на підвищення рівня інституційного розвитку органів влади на всіх рівнях для ефективної реалізації децентралізації та регіональної політики, - зазначив  Геннадій Зубко.  - По-друге, відбуватиметься створення Центрів надання адміністративних послуг, надання обладнання для них та забезпечення активної участі громадян у місцевому розвитку. Пріоритет надаватиметься добровільно об’єднаним громадам.

Презентація Програми «U-LEAD з Європою» завершилась підписанням Меморандуму між всеукраїнськими асоціаціями, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та проектом GIZ про створення Центру підтримки розвитку місцевого самоврядування.

       Фото з офіційного сайту  Вінницької ОДА

123