Уповноважений підрозділ з питань запобігання корупції
02.09.20

Норми щодо забезпечення державними органами виконання обов'язкових вимог встановлення мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції передбачені наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 24.03.2020 р. № 112/20.

Відповідно до пункту 15 частини першої стат­ті 11 Закону України «Про запобігання корупції» На­ціональне агентство з питань запобігання корупції надає роз'яснення, методичну та консультаційну допомогу, зокрема, щодо застосування положень цього Закону та прийнятих на його виконання нор­мативно-правових актів.

Ці роз'яснення відображають позицію На­ціонального агентства з питань запобігання ко­рупції з метою забезпечення однакового вико­нання обов'язкових вимог до мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції в держав­них органах, встановлених наказом Національ­ного агентства з питань запобігання корупції від 24.03.2020 р. № 112/20, зареєстрованим у Мініс­терстві юстиції України 21.04.2020 р. за № 363/34646, мають рекомендаційний характер і не містять но­вих правових норм.

ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ

У статті 13' Закону визначено засади утворен­ня та функціонування уповноважених підрозділів (уповноважених осіб). Уповноважені підрозділи під­лягають утворенню як в апаратах міністерств, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, так і в їх територіальних органах.

За цим принципом вимоги до мінімальної чи­сельності, встановлені наказом № 112/20, підляга­ють застосуванню під час утворення уповноважених підрозділів як у центральних апаратах, так і терито­ріальних органах органів державної влади, юрис­дикція яких поширюється на всю територію України.

Вимоги до мінімальної чисельності, встановле­ні наказом № 112/20, підлягають застосуванню під час утворення уповноважених підрозділів у міс­цевих державних адміністраціях, передбачених у статті 13і Закону.

Необхідно враховувати, що загальна кількість працівників уповноваженого підрозділу не може перевищувати 15 осіб.

ВИЗНАЧЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ШТАТНОЇ ЧИСЕЛЬНОСТІ

Мінімальна штатна чисельність уповноваже­ного підрозділу встановлюється залежно від кіль­кості штатних одиниць державного органу.

НАЗК у роз'ясненнях зазначає, що при визна­ченні кількості штатних одиниць апарату міністерства, центрального органу виконавчої влади, іншого державного органу, юрисдикція якого поширюється на всю територію України, береться до уваги штатний розпис відповідного апарату державного органу.

При визначенні кількості штатних одиниць у територіальному органі слід ураховувати штатний розпис відповідного територіального органу.

У державному органі зі штатною чисельністю, яка не перевищує 99 штатних одиниць, обов'язково визначають уповноважену особу з числа працівни­ків державного органу. До таких працівників можна віднести спеціаліста внутрішнього аудиту, праців­ника юридичної або кадрової служби.

За потреби у введенні окремої посади уповно­важеної особи зазначена посада може бути введе­на до структури державного органу за рішенням керівника органу.

Під час встановлення мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу місцевої державної адміністрації, крім штатної чисельності апарату місцевої державної адміністрації, слід ура­ховувати штатну чисельність її структурних підроз­ділів зі статусом юридичних осіб публічного права.

При врахуванні роз'яснень НАЗК слід звер­нути увагу на те, що утворення окремого уповно­важеного підрозділу (визначення уповноваже­ної особи) в структурних підрозділах державних адміністрацій зі статусом юридичних осіб публіч­ного права статтею 13і Закону не передбачено.

У державних органах зі штатною чисель­ністю від 100 до 199 штатних одиниць включно обов'язково призначають уповноважену особу. По­сада уповноваженої особи вводиться до структури органу як окрема штатна одиниця.

У державних органах, штатна чисельність яких становить від 200 до 399 штатних одиниць включно, обов'язково утворюється уповноважений підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 2 одиниці.

Слід зазначити, що наказом № 112/20 встанов­лено обов'язкові вимоги до мінімальної штатної чи­сельності уповноваженого підрозділу в державних органах, яка залежно від специфіки роботи держав­ного органу може бути збільшена за рішенням від­повідного керівника. При цьому головним критерієм для такого рішення повинні бути обґрунтовані роз­рахунки навантаження на працівників для забезпечення ними ефективного виконання завдань, які покладаються на відповідний уповноважений під­розділ, зокрема, щодо забезпечення функції взаємо­дії з уповноваженими підрозділами (уповноважени­ми особами) центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабі­нетом Міністрів України через відповідного Міністра,

УПОВНОВАЖЕНІ ПІДПРИЄМСТВ, УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ, ЩО НАЛЕЖАТЬ ДО СФЕРИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО ОРГАНУ

Загальна чисельність осіб уповноваженого підрозділу державного органу, встановлена на підставі наведеного вище розрахунку, обов'язково збільшується на одну штатну одиницю на кожні 15 підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління державного органу.

Це означає, що в кожному державному органі (територіальному органі державного органу), до сфери управління якого належить від 15 до 29 підприємств, установ, організації обов'язково призначають принаймні одну додаткову уповноважену особу.

При підрахунку підприємств, установ, організацій рекомендовано не враховувати ті, що перебувають у процесі припинення діяльності.

Органам місцевого самоврядування, а також підприємствам, установам та організаціям, що не лежать до сфери управління державного орган при розрахунку мінімальної штатної чисельності уповноважених підрозділів рекомендовано враховувати вимоги, встановлені наказом № 112/20.

Наталія Никитюк, начальник відділу з питань правового забезпечення та діловодства апарату райдержадміністрації

123