Успіх та удача сприяють активним і працьовитим
05.04.18

30 березня відбулися збори громадянОльгополя, на якому сільський голова Петро Козоріз звітував про свою діяльність, про досягнення у житті села за минулий рік та плани на теперішній.

У зібрані взяли участь: депутат обласної ради, керівник АФ «Ольгопіль» Павло Каленич, Герой соціалістичної праці Іван Щербатий, голова райдержадміністрації Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П`яніщук, начальник управління праці та соціального захисту населення Станіслав Мартинюк, начальник відділу Держгеокадастру у Чечельницькому районні Вінницької області Олег Кохановський, директор школи Віктор Кікавський, який і вів збори, та дільничний інспектор, капітан поліції  Сергій Пастух.  

Розпочавши свій виступ, голова зокрема зазначив: «Звітний період був насиченим важливими подіями як регіонального значення, так і загально-державного. У своєму звіті хочу відмітити сторони та здобутки, яких ми разом досягли впродовж року, обумовити позитивні напрямки діяльності депутатського корпусу, виконавчого комітету, звичайно, намітити конкретні завдання для себе особисто, депутатів, членів виконкому, що сприятиме подальшому розвитку села».

Стосовно роботи депутатського корпусу сільської ради та виконкому, Петро Володимирович  відзначив, що протягом звітного періоду було проведено 10 пленарних засідань та розглянуто 200 питань, виконавчим комітетом проведено 1 засідань та розглянуто 52 питання. «Робота депутатського корпусу є злагодженою, суттєвих розбіжностей у позиціях та думках не має, рішення в цілому приймаються одноосібно. У всіх є бажання працювати, кожен депутат прагне зробити щось для свого округу, і це головне»,  – підкреслив Петро Володимирович .

Впродовж виступу голова детально розповів про демографічну, соціально-економічну та інші сторони життя села.

Щодо інфраструктури села, на сьогодні на в Ольгополі успішно працюють та розвиваються: СТОВ АФ «Ольгопіль», фермерське господарство, загальноосвітня школа І-ІІІ ст.., ПТУ-№35, будинок культури, дитяча та доросла бібліотеки, районна СЮН, дитячі садочки «Яблунька та «Сонечко», лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, автоматична телефонна станція, відділення зв’язку, 2 медичні та ветеринарна аптеки, 26 приватних торгових точок.

Загальна площа сільської ради складає 5329,32 га. На сьогодні на території Ольгопільської сільської ради налічується 1222 домогосподарств та проживає 2980 жителів.

Як зазначив Петро Володимирович, велику увагу  у своїй роботі виконком приділяє питанню наповнення сільського бюджету. На 2017 рік було затверджено загальний обсяг доходів сільського бюджету із змінами в сумі 4 млн. 815 тис. 378 грн. Бюджет сільської ради за 2017 рік виконано на 114 %. На 2018 рік заплановано доходів : по загальному фонду – 5 млн. 207 тис. 250 грн., по спеціальному фонду – 160 тис. грн.., в тому числі інша субвенція з районного бюджету – 2 млн. 358 тис. 550 грн.

Основним джерелом наповнення бюджету є агрофірма «Ольгопіль», яку очолює депутат обласної ради Павло Каленич. «Важко переоцінити вклад Павла Євгенійовича в розвиток не лише соціальної інфраструктури нашого села, але й інтелектуальної, духовної та спортивної її складової», - відзначив голова.

У 2017 році агрофірмою «Ольгопіль»  було виділено 7 млн. 254 тис. 712 грн. на розвиток села, зокрема : будівництво державної дороги, спортивно-ігровий майданчик біля будинку культури, парк Шевченка,  пам’ятник Шевченку і Катерині, фітнес-клуб, дорога по селу, тротуари, станція юних натуралістів, алея магнолій, дитячий майданчик на кутку Піски, будинок культури ( дах).

Впродовж минулого року сільська рад приділяла увагу освітньо-виховним, медичному, культурним закладам села, благоустрою та іншим громадським об’єктам. Наприклад, з бюджету сільської ради фінансуються два дитячих садка. Протягом 2017 року в садочках було проведено ремонти , поновлено матеріально-технічну базу і т.д. 6 тис. 300 грн. було виділено на придбання господарчих товарів для школи. Було проведено поточний ремонт Будинку культури на суму 219 тис. 884 грн. У 2017 році з державного бюджету спрямовано 264 тис. грн. для народного краєзнавчого музею на придбання музейного обладнання виділено і за фінансування агрофірми здійснено дизайнерські роботи по створенню музичної композиції у сумі 133 тис. грн.

Проводилася значна робота по благоустрою села. Зокрема, завдяки співпраці та за кошти АФ «Ольгопіль» прокладено 5 км. 300 м асфальтного покриття дороги Ольгопіль-Бершадь. За кошти сільської ради заасфальтовано відрізок дороги по вул. Дружби в центрі села – 68 тис. 40 грн. Закуплено 7 бетонних урн, розбито клумби по вулиці Центральна. Організовано вивезення сміття з кожної вулиці. За кошти агроформування біля будинку культури побудовано спортивно-ігровий майданчик.

За ініціативи активних жителів кутка Піски також побудовано дитячий спортивно-ігровий майданчик. За кошти агроформування встановлено гасій швидкості.

Завдяки допомозі орендарів земель та ставків біля будинку культури навколо парку побудовано бетонну огорожу – 9 тис. 500 грн. та викопано криницю на Пісках – 7 тис. 785 грн.

Проте, голова звернув увагу, що на території села, на жаль, дуже часто виникають стихійні сміттєзвалища, і з цією проблемою потрібно боротися всім разом.

 Також Петро Володимирович підкреслив, що Ольгопільська сільська рада бере активну участь у написанні проектів. Для прикладу, у 2017 році взяли участь у конкурсі з проектом «Здорові діти – міцна держава».  На 185 тис. грн.. було придбано тренажери та спортивне обладнання для молодіжно-спортивного центру MAKSIMUS.

«Звичайно, не все вдалося виконати, але маємо плани на 2018 рік і завдяки співпраці та підтримці можна буде втілити всі ідеї та плани в життя», – додав голова на завершення виступу та подякував усім, хто підтримував  ініціативи і долучався до вирішення важливості таких змін.

Далі перед присутніми на зібранні прозвітував дільничний інспектор.

До слова були також запрошені гості зібрання та бажаючі із присутніх громадян.

Станіслав Мартинюк розповів про нововведення у соціальній сфері, зокрема про пенсійні зміни та надання соціальної допомоги, а Олег Кохановський надав детальні пояснення про земельні відносини.

Керівник АФ «Ольгопіль» Павло Каленич відзначив, що село живе та розвивається, і агроформування допомагало та продовжуватиме допомагати у його розбудові. Наприклад, у минулому році на розвиток територіальної громади було надано більше  7 млн. грн. Крім того, Павло Євгенійович підняв питання стосовно надання земель учасникам АТО. Точніше, його вразив нещодавній випадок з колишніми учасниками АТО з Чечельниччини. Згідно закону, їм було надано у власність землі, що знаходяться на території району, а саме на території Ольгопільської сільської ради. Однак, отримавши земельні ділянки,  вони продали їх в інший район – комусь із жителів Бершадського району.

Щодо цього питання висловили свої міркування й інші присутні на зібранні, а також – депутат районної ради Олександр Грицишен, зауваживши, що землі, звичайно ж,  у жодному разі не потрібно продавати, тому він запропонував учасникам АТО, як один із варіантів наприклад, учасникам створити при спілці своє колективне господарство та самим працювати на цій землі.

Виступили на зібранні й очільники району. Зокрема, Сергій Пустовий та Сергій П`яніщук високо оцінили роботу сільського голови, депутатів, добре налагоджену співпрацю з орендарями, активну позицію громади й більш детально зупинилася на питанні децентралізації та об’єднання територіальних громад.

Ольгопільчани в свою чергу активно піднімали та обговорювали земельні питання, щодо благоустрою, стихійних сміттєзвалищ, кладовища та інші. Звучали також різні пропозиції, прохання і певні зауваження. Проте, в цілому, громада поважає голову, підтримує його ідеї та цінує старання, й оцінила звіт задовільно, і навіть відмінно.

 

123