Утилізація відходів: що нового?
08.11.17

Кабінет міністрів України схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року, яка передбачає значне скорочення обсягу захоронення відходів і збільшення рівня їх переробки, а також роздільний збір побутових відходів. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду.

«Створюється враження, що Україну систематично, десятиліттями завалювали сміттям. Лише де-не-де з'являлися комплекси з переробки, одиниці є успішних проектів в Україні, а все решта, через безвідповідальність, захаращене і завалене сміттям. Це все нам потрібно розгрібати», - прокоментував це рішення прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Також прем'єр-міністр закликав місцеві органи влади вивчати і використовувати можливості для створення комплексів з переробки відходів.

За словами міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, наступним кроком стане підготовка національного і регіональних планів реалізації стратегії. «Передбачається зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізація загального обсягу відходів, які підлягають захороненню, з 50% до 35%», - озвучив цільовий показник стратегії міністр екології. За його словами, для промислових відходів потрібно створити фонди, операторами яких стануть облдержадміністрації, а наповнювачами - підприємства, які не мають екологічно безпечних технологій утилізації. «При поводженні з побутовими відходами пропонуємо впровадити роздільне збирання, визначити оптимальні райони для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів. Це вимагає будівництва такої мережі за гроші місцевого самоврядування. Вони ж повинні організувати пункти прийому відходів, які придатні для повторного використання, наприклад, меблі, побутова техніка, одяг», - зазначив міністр, додавши, що Мінекології також пропонує ввести єдину ліцензію щодо поводження з небезпечними відходами та проводити передліцензійні перевірки підприємств, які повинні їх переробляти.

«На сьогодні в Україні працює модель «видобуток природних ресурсів - виробництво продукції - її споживання - утворення відходів». ЄС до 2019 року перейде на економіку закритого циклу, яка є основою стратегії стійкого розвитку. Виконуючи Угоду про асоціацію, Україна також має перейти на таку модель, це є першим базовим принципом запропонованої стратегії», - заявив міністр.

123