Увага! Новорічна ялинка!
05.12.16

З давніх пір прийнято на Новий рік прикрашати свої будинки ялинками. Звичайно, приємно, коли в будинку стоїть лісова красуня, дбайливо прикрашена новорічними іграшками.
  Однак, з року в рік знаходяться люди, які в порушення закону вирубують дерева хвойних порід, намагаючись заощадити або заробити.
  Згідно законодавства України, користувачі лісових ресурсів держави повинні маркувати хвойні культури пластиковими бирками зі штрих-кодом, підприємці, які здійснюють перевезення ялинок, повинні мати при собі: накладну з лісництва (при перевезенні товарно-транспортну накладну), сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з “мокрою” печаткою. Не менш важливо, що для законного продажу ялинок приватний підприємець повинен мати відповідний пакет документів і дозвіл на торгівлю. В разі виявлення випадків порубки, перевезення, реалізації лісових насаджень без відповідних бирок винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності.
  Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід (стаття 65) тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 гривень. На посадових осіб від 119 до 204 гривень.

 Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років та ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно статті 307 КУпАП).

  Крім того, передбачене ще й стягнення за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання, що згідно статті 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, рішення будуть прийматись відповідними місцевими судами.
  Якщо незаконна вирубка хвойних культур буде здійснена у лісах та інших захисних насадженнях і спричинить істотний збиток, а також їх вирубка в заповідниках або на територіях природно-заповідного фонду – у таких протиправних діях убачатиметься склад кримінального правопорушення, передбаченого статтею 246 Кримінального кодексу України (незаконна вирубка лісу). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт строком до 6 місяців, або обмеження волі строком до 3 років, або позбавлення волі на той же термін із конфіскацією незаконно здобутого.
  Розміри стягнень за заподіяну шкоду державі внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень громадянами та посадовими особами:
в межах населених пунктів за дерево діаметром:
 - до 6 см – 320 грн.;
 - 6,1-10 см – 460 грн.;
 - 10,1-14 см – 600 грн.;
- 14,1-18 см – 740 грн.;
- 18,1-22 см – 880 грн;

за межами населених пунктів за дерево діаметром:
 - до 10 см – 173 грн;
 - 10,1 – 14 см – 305 грн;
 - 14,1 – 18 см – 783 грн;
 - 18,1 – 22 см – 1607 грн.
  Крім того, попереджаємо, що передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання), що згідно ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, рішення будуть прийматись відповідними місцевими судами.

 У передноворічний період традиційно буде організовано виїзну торгівлю новорічними ялинками, гілками та композиціями, де ялинки можна буде придбати на законних підставах. 

123