В Україні діятимуть паспорти старого і нового зразка
24.03.17

Управління праці та соціального захисту населення  інформує, що з 1 листопада діє постанова Кабінету Міністрів України №745, якою затверджено новий зразок та технічний опис паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм та викладено в новій редакції "Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України".
    Паспорт громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, оформлений та виданий на підставі документів, поданих до 1 листопада 2016 року  є чинним протягом строку, на який його було видано. Тому обмінювати такі паспорти не обов'язково.
      Основними новелами у законодавстві, яке регулює питання, пов’язані з оформленням та видачею паспорта громадянина України з 1 листопада 2016 року, зокрема є:
паспорт оформляється з використанням бланка єдиного зразка – з безконтактним електронним носієм;
кожен громадян України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України;
паспорт громадянина України оформляється особами, які не досягли вісімнадцятирічного віку, на чотири роки, а особам, які досягли вісімнадцятирічного віку – на кожні 10 років.
     Нові паспорти у формі ID-картки міститимуть таку інформацію: назва держави; назва документа; ім’я особи; стать; громадянство; дата народження; унікальний номер запису в Реєстрі; номер документа; дата закінчення строку дії документа; дата видачі документа; найменування територіального органу або територіального підрозділу ДМС, що здійснив оформлення паспорта (код); реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття. У разі наявності повідомлення про відмову у відповідному полі проставляється слово “відмова”. У разі відсутності інформації відповідне поле не заповнюється; місце народження; відцифрований образ обличчя особи, відцифровані відбитки пальців рук (за згодою) та відцифрований підпис особи.
 У зв’язку з вищевикладеним, повідомляємо, що зразок  нового паспорта у форматі PDF з позначенням захисних зон та елементів захисту доступний за посиланням http://dmsu.gov.ua/images/files/2016/ID_PR_2016.pdf.

123