В Україні стартував Тиждень безпеки дорожнього руху

 

В Україні стартував Тиждень безпеки дорожнього руху

За ініціативи Міністерства охорони здоров'я та за участі Міністерства внутрішніх справ, Міністерства інфраструктури, Міністерства освіти і науки, інших міністерств та відомств, наукового середовища, Всесвітнього банку, Всесвітньої організації охорони здоров'я, міжнародних та вітчизняних організацій 9 листопада в Україні стартував Тиждень безпеки дорожнього руху. Захід проходить в рамках проголошеного Генеральною асамблеєю ООН Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху 2011-2020 в багатьох країнах світу.

Головною метою тижня є привернення уваги до проблем травматизму та смертності на дорогах, особливо серед дітей, та поліпшення дорожньої безпеки.

За даними офіційної статистики, за 10 місяців 2015 року в Україні сталося 107 324, з них 20 033 ДТП з постраждалими, в яких 25 028 осіб травмовано та 3 124 загинуло, в тому числі постраждало 3 258 дітей до 18 років і 173 дитини загинуло.

За словами заступника Міністра охорони здоров’я України Віктора Шафранського, дорожньо-транспортний травматизм та високий рівень смертності внаслідок ДТП є актуальною проблемою в Україні, і вирішення її можливе лише завдяки налагодженій міжвідомчій взаємодії.

З боку медичної галузі, як відзначив посадовець, основний акцент необхідно зробити на виявлення факторів ризику ДТП і вирішення проблеми ефективності надання медичної допомоги потерпілим у ДТП на догоспітальному етапі, зокрема, першої медичної допомоги. Важливими завданнями тут є: мінімізація часу початку надання медичної допомоги від моменту отримання травми; мінімізація часу транспортування; кваліфіковане застосування стандартів діагностики та лікування з урахуванням тяжкості травми.

Народний депутат України, Голова підкомітету з питань безпеки автодорожнього руху Комітету Верховної Ради України з питань транспорту Ігор Діденко анонсував проведення в рамках Тижня засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту, на якому буде обговорено програму з безпеки дорожнього руху до 2020 року: «Ці громадські слухання дадуть можливість почути думку та ідеї суспільства щодо організації безпечності на дорогах, закласти підвалини для законодавчого провадження питання». Важливим в організації безпеки дорожнього руху, за його словами, є також питання децентралізації: «Якість доріг і автотранспорту має вирішуватися в першу чергу на місцях, відповідальність за організацію «безпечного» міста має брати громада», - зауважив він.

Голова Державної служби України з безпеки на транспорті Микола Горбаха наголосив на тих напрямках контролю, які сьогодні в рамках реформування здійснює служба в галузі безпеки автомобільних перевезень: «Започаткування роботи Укртрансбезпеки – це наочний результат реформування системи забезпечення безпеки на транспорті. Нова структура покликана розв’язати всі наявні на цей час проблеми, проваджуючи нові принципи роботи під час здійснення державного нагляду (контролю) за забезпеченням безпеки на транспорті, наближуючи законодавство у цій сфері до вимог європейських норм та стандартів, готуючи кваліфікований персонал. В першу чергу, це такі напрямки як: дороги, кріплення вантажів, нормування режиму робочого часу і відпочинку водіїв, державний технічний контроль, пасажирські перевезення, перевезення небезпечних вантажів, швидкопсувні вантажі», - зазначив він.

Основним акцентом Тижня є саме безпека дітей на дорогах. За словами заступника директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Сергія Дятленка, МОН приділяє значну увагу питанню виховання і профілактики безпеки дорожнього руху. В межах шкільної програми учні 1-9 класів мають 40 годин для вивчення тем, пов’язаних з безпекою на дорозі, ще 56 годин – в позанавчальний час, налагоджена тісна інформаційно-просвітницька співпраця освіти з ДАІ та новою Патрульною поліцією. В рамках Тижня Міністерством освіти і науки України анонсовано проведення Всеукраїнського уроку «Безпека дорожнього руху – це безпека життя».

За словами заступника начальника Департаменту патрульної поліції України Владислава Власюка, дитячий травматизм і смертність на дорогах пов’язані не стільки з необізнаністю дітей, скільки з неуважністю самих водіїв. «В силу тих причин, що впливають на статистику ДТП в Україні, ми готові співпрацювати з усіма відповідальними службами для того, щоб змінювати і інфрафраструктуру, і дорожні знаки, якщо потрібно, і забезпечувати належну поведінку учасників дорожнього руху», - зауважив він.

Директор ДП «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» Юрій Чорний наголосив на тому, що 10 стратегій забезпечення безпеки дорожнього руху для дітей, запропоновані Організацією Об'єднаних Націй та Всесвітньою організацією охорони здоров'я, стануть одними із важливіших питань обговорення під час проведення тижня та запропонував долучитися і учасникам заходу, і усім бажаючим до підписання Дитячої декларації з дорожньої безпеки (хештег #SaveKidsLives, www.savekidslives2015.org ). Зібрані підписи будуть презентовані на Другій Всесвітній конференції високого рівня з дорожньої безпеки, що відбудеться у Бразилії 18-19 листопада 2015 року. Також він анонсував проведення в рамках Тижня спеціального показу шкільного та спортивного одягу зі світло-відбиваючими елементами, розробленого українськими дизайнерами, задля привертання уваги суспільства до важливості використання таких елементів

Детальніше про усі заходи Тижня можна дізнатися на офіційній сторінці МОЗ України за посиланнямhttp://www.moz.gov.ua/docfiles/pre_20151015_b_dod.pdf, на сторінці Facebook www.facebook.com/tbdr.ua та за посиланнями www.umcbdr.com.ua (Координатор Тижня: Державне підприємство «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» Міністерства охорони здоров’я України).
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА