В Україні змінюються вимоги до молочної сировини
08.02.18

Як раніше уже повідомлялось, що з 1 липня поточного року вводиться в дію новий стандарт при закупівлі молока ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови».
 Новий стандарт, на відміну від діючого, передбачає поділ молока залежно від фізико-хімічних та мікробіологічних показників на три ґатунки: екстра, вищий та перший, виключає поняття другий ґатунок та неґатункове.

Метою введення нового стандарту є поступове приведення вимог до якості молока-сировини до більш високих норм, в кінцевому підсумку – до так званого стандарту 100/400, який відповідає європейським положенням.

Розуміючи реалії молочної галузі та необхідність поступового переходу до нового стандарту, Міністерство аграрної політики України ініціювало відстрочення набуття чинності оновленого стандарту до липня 2018 року, що було підтримано в Національному органі стандартизації. Фактично ця відстрочка буде використана Мінагрополітики для формування ступеневої системи трансформації вимог до якості молока-сировини, гігієнічним вимогам до молока і молочних продуктів при виробництві та переробці. Проект наказу Мінагрополітики, готовий, і в січні буде представлений на громадське обговорення. Після прийняття він стане обов'язковим для виконання документом і, фактично, замінить всі діючі стандарти. Рішення про відстрочення прийняття стандарту допоможе згладити адаптацію як виробників, так і переробників до нових умов.

Насамперед йдеться про дотримання гігієни самих тварин,персоналу що задіяний у роботі з тваринами, чистоті одягу, використовувати чисті рукавички, миті рук з милом або їх дезінфікації. При доїння застосовуватичисті ємності, бажано мати доїльний апарат або доїльну установку, які необхідно мити і дезінфікувати після кожного доїння, корови повинні підлягати ветеринарному догляду та вакцинуванню.

В Україні не введено та не планується введення жодних обмежень на закупівлю молока у господарствах населення, домогосподарства реалізовують свою продукцію у звичному режимі.

Жодних заборон на закупівлю молока – це  є принципова позиція Уряду та обласної державної адміністрації.

Водночас у 2018 році розпочинають діяти урядові програми підтримки, спрямовані на поступове підвищення якості молочної сировини. 
Одним ізефективних способів підвищити якість молока для невеликих господарств може стати кооперація. Участь у державних та обласних програмах дозволить завершити цей процес безболісно та поетапно з максимальною вигодою, як для виробників, так і споживачів. 

Сьогодні в області вже розпочата робота серед селянських господарств щодо адаптації їх до вимог нового стандарту та покращення якості молока шляхом розвитку фермерства, кооперації і підтримки малих та середніх форм господарювання на селі та все більшого залучення виробників молока до виконання державних та обласних програм, стосовно розвитку галузі тваринництва. 

123