Валерій Коровій: "Проект DESPRO є показовим у тому, наскільки ефективно

 

Валерій Коровій: «Проект DESPRO є показовим у тому, наскільки ефективно можна реалізовувати ініціативи на місцях»
Сьогодні, 4 листопада, відбулася офіційна зустріч голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія з керівництвом Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Свою роботу на території області команда DESPRO розпочала понад 7 років тому, і, як відзначив очільник Вінниччини Валерій Коровій, сьогодні це найбільш вдалий проект, який реалізується на теренах регіону, особливо в питаннях співпраці із сільськими та селищними громадами.

«Проект DESPRO є показовим у тому, наскільки ефективно можна реалізовувати ініціативи на місцях, - наголосив Валерій Коровій. - Ті 54 проекти, які вже реалізовані протягом 7 років, мають принципово важливе значення. Адже проблема пострадянських країн, в тому числі України, не лише у відсутності коштів, а й у відсутності інструментів активізації територіальних громад. І в контексті пошуку такого інструменту проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO має дуже важливе значення».

За словами голови ОДА, з початку реалізації програми основний акцент був зроблений на водозабезпечення сільських регіонів, і тепер, враховуючи специфічні погодні умови в Україні, які мали місце цьогоріч, ця проблема вийшла на одне з перших місць. «На сьогодні ми опрацьовуємо нові підходи і нову програму вирішення цієї проблематики. І мова не лише про зникнення води з криниць - ця проблема не дає можливості розвиватися і промисловим, фермерським господарствам. Ми також почали проект в Тульчині в частині роботи з твердими побутовими відходами. В українських реаліях це має знову ж таки надзвичайно важливе значення, тому що в межах держави загального бачення вирішення цієї проблематики немає», - зауважив Валерій Коровій.

Не оминув увагою очільник регіону і ще один проект, який реалізується за підтримки Швейцарського бюро співробітництва та спрямований на підвищення енергоефективності міста Вінниці. Відтак висловив сподівання на активну співпрацю зі швейцарськими партнерами і в подальшому.

Керівник Департаменту зі співробітництва із країнами СНД Швейцарської агенції з розвитку і співробітництва Барбара Бьоні, у свою чергу, зауважила: коли проект DESPRO лише розпочинався, ніхто не очікував, що його реалізація призведе до таких результатів, які спостерігаються сьогодні. «Проект призвів до дуже швидких змін у сфері впровадження реформи децентралізації. У цьому контексті нам особливо цікаво було приїхати саме до Вінниці. Дуже цікаво побачити на практиці, власними очима все те, що було зроблено в рамках усіх тих проектів, які впроваджувалися у Вінницькій області», - зазначила Барбара Бьоні. Відтак підкреслила, що її команді надзвичайно цікаво поспілкуватися з представниками місцевих громад та з’ясувати, яка підтримка та які інструменти їм ще необхідні для покращення своєї діяльності.

В ході зустрічі голова облдержадміністрації Валерій Коровій також інформував гостей про процеси бюджетної децентралізації та добровільного об’єднання територіальних громад, які тривають нині в Україні. Торкнувся і питання упровадження на території області програми електронного врядування. Відтак висловив певність, що Україна та Вінниччина зокрема, незважаючи на непросту ситуацію, впевнено рухатимуться шляхом розвитку.
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА