Вчимося писати грантові проекти
03.04.17

30-31 березня відбувся дводенний семінар-тренінг «Підготовка проектної пропозиції», який організувала Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування.  Проходив захід в  аудиторії  Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Вінницької області. В семінарі взяли участь особи, відповідальні за написання грантових проектів структурних підрозділів райрад та адміністрацій.

Керівник Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк привітав учасників тренінгу та зазначив, що нині проектна діяльність – важлива складова для розбудови нашого суспільства. В Європі залучення коштів неможливе без проектної роботи. Адже такі вкладення є більш конкретними, зручними для звітності та ефективнішими.

- Одним з головних напрямів діяльності ВОАОМС є побудова «грантової вертикалі» - щоб в кожній громаді було 2-3 особи, відповідальні за грантову діяльність та залучення коштів в громаду, - зазначив Віктор Васильович. - Якщо участь в обласному конкурсі беруть майже всі територіальні громади Вінниччини, то на міжнародний рівень виходять одиниці. Наше завдання сьогодні – навчити вас писати якісні проекти та шукати механізми їхньої реалізації. Сподіваюсь, що після закінчення  цього тренінгу кожен з вас  матиме конкретну ідею, концепцію та план подальших дій.

Віктор Васильович додав, що Асоціація також активізувала проектну діяльність. На сьогодні вже підготовлено 10 проектів, але практика показує - якщо з 10 переможе 2 – це буде добрим результатом. Головне - не зупинятися, враховувати допущені помилки та пробувати свої сили далі. Експерти Асоціації завжди готові допомагати та консультувати з питань грантової діяльності і залучення коштів. 

Тренерами зазначеного заходу були фахівці, які мають великий досвід написання і реалізації проектів, - Олександр Мельник та Наталя Гижко. Протягом двох днів відповідальні особи за грантову діяльність  вчилися, як правильно обґрунтовувати проблему, визначити мету, завдання, планувати діяльність, здійснювати моніторинг та оцінку, формувати бюджет і створювати  якісні конкурентні проекти. Окрім теоретичної частини, тренери передбачили багато практичних завдань та робіт в групах.

Чечельницький район делегував фахівця з написання інноваційних проектів Чечельницької селищної ради Ларису ШАБЕЛЬНИК. – Два дні навчань були надзвичайно продуктивними. Отримані знання і вміння планую використати уже найближчим часом у своїй діяльності і я з радістю поділюся набутим досвідом із всіма бажаючими працювати над проектами, - зазначила Лариса Володимирівна.

123