Верховна Рада України ухвалила Закон "Про усунення негативних наслідків

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань"
Основними положеннями Закону є:
Звільнення від покарання у виді позбавлення волі.
Закритття кримінальних справ, які були розпочаті провадженням.
Звільнення від відбування адміністративного арешту до осіб, відносно яких було застосовано таке адміністративне стягнення.
Виконання цього Закону покладається на суди та органи прокуратури.
Застосування цього Закону здійснюється відносно підозрюваних, обвинувачених, засуджених, а також осіб, до яких застосовано адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту.
Питання про застосування цього Закону вирішується судом. Неприбуття особи у судове засідання не призупиняє розгляд справи по суті. 
Цей Закон виконується на протязі 15 днів у разі звільнення всіх адміністративних споруд та транспортних магістралей. 

Законодавчим актом звільняються від кримінальної відповідальності в порядку та на умовах, визначених цим законом, особи, які є підозрюваними або обвинуваченими (підсудними) у вчиненні в період з 27 грудня 2013 року і до дня набрання чинності закону включно злочинів, передбачених статтями 109, 1101, 161, 194, 259, 279, 293, 294, 295, 296, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 350, 351, 352, 376, 377, 382, 386 Кримінального кодексу України, за умови, що ці злочини пов'язані з масовими акціями протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 року, та закриваються відповідні кримінальні провадження.

Законом звільняються від покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, в порядку та на умовах, визначених цим законом, особи, які засуджені за вчинення перелічених вище злочинів, а також закриваються кримінальні провадження, які були розпочаті у зв'язку з цими злочинами і в яких жодній особі не повідомлено про підозру.

Законодавчим актом також звільняються від відбування адміністративного арешту особи, до яких було застосовано такий вид адміністративного стягнення за вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних із масовими акціями протесту.

Закон передбачає особливий порядок введення в дію його норм. Зокрема, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, однак вводиться в дію з дня, наступного за днем публікації на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури повідомлення Генерального прокурора України про фактичне вчинення учасниками масових акцій протесту сукупності таких дій:

звільнення всіх зайнятих в місті Києві та інших населених пунктах України під час акцій протесту будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також допуск до своїх робочих місць осіб, які там працюють, та зняття інших перешкод для належного функціонування зазначених об'єктів;

розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського у місті Києві учасниками масових акцій протесту;

розблокування інших вулиць, площ, провулків, бульварів тощо у місті Києві й інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

Згідно із законом, відповідне повідомлення може бути зроблене Генеральним прокурором лише якщо учасники масових акцій протесту вчинять такі дії у п'ятнадцятиденний строк з дня, наступного за днем набрання чинності цим законом.
Відповідний законопроект зареєстровано за №4023-1.
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА