Весна - гаряча пора для лісівників
31.03.17

      Весна, це найгарячіша пора для лісівників. І якщо для хліборобів один весняний день рік годує, то для лісівників ціле століття. І не даремно. Адже висаджені ними культури дадуть «лісовий урожай» тільки через сто і більше років, саме стільки літ потрібно, щоб досягли часу стиглості наші діброви.

       Те, що процес вирощування лісу -  копітка й багаторічна праця, знають, мабудь, всі. Так для того щоб весняна посадка лісу у 2017 році була на належному  рівні працівники ДП «Чечельницьке лісове господарство»  підготовку розпочали ще у 2015 році. Саме у цьому році  працівниками лісгоспу було зібраного  2000 кг жолудя дуба звичайного,  901 кг супутніх деревних порід та кущів таких як: ясен звичайний, клен гостролистий, клен-явір, клен татарський, берека, черешня, липа дрібнолиста, свидина, ліщина та інші. У 2016 році на розсадниках Бритавського, Дохнянського та Ч-Греблянського лісництв було вирощено  324 тисяч штук стандартних сіянців. Наявна кількість садивного матеріалу в повній мірі забезпечила потребу підприємства і є ще резерв для проведення доповнень та ремонтів культур попередніх років.

         Уже на сьогоднішній день, протягом весняного періоду, посаджено лісових культур на площі 13,0 га в держлісфонді, що складає 88% від запланованих робіт  та створено захисних насаджень ( на землях не придат-них для сільськогосодарських робіт)  на площі 15 га, що складає 100%.

На посадку задіяні як працівники лісгоспу так і жителі прилеглих сіл. В ДЛФ садіння лісових культур проводяться під меч Колесова, а створення захисних насаджень  проведено двома посадочними машинами МС – 1, що набагато прискорило роботу.

           Добре і образно сказано, що масиви лісів і садів – це «зелені легені» нашої планети. За рік гектар лісу дарує людям і всьому живому 18млн.кубо-метрів  животворящого повітря! Ліси забезпечують близько 70 відсотків регенерації нормального атмосферного кисню на землі. При такій своїй природній  властивості вони десятикратно перевершують іншу могутню союзницю життя-воду …

        Ось чому охорона і розширення зеленого покриву планети набувають актуального значення. Люди повинні дбайливо поводитися з лісом. Але це елементарнавимога дотримується далеко не скрізь і не завжди. Буває,  що вирубують цілі ділянки і відводять під посівні площі. Непоодинокі й лісові пожежі, в яких, як правило, винні люди.

          Кожне посаджене дерево – союзник життя і джерело краси. Тому заповідали нам діди і повторюємо ми: посадисвоєдерево!

123