Весняні пожежі в навколишньому середовищі
13.03.17

Щороку в Україні виникають лісові пожежі. Основна причина виникнення пожеж є дії людини  такі, як спалювання стерні, пасовищ, очерету, розведення вогнищ у лісі. Гасіння такої пожежі ускладнюється рельєфом місцевості, а шкоду заподіяну природі взагалі важко оцінити. Восени у нас прийнято спалювати опале листя, навесні – торішню траву. В пік весняного і осіннього палів повітря в містах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Чи є така звичка тисяч українців нормою? Яка шкода завдається спалюванням рослинних залишків людям і довкіллю? Якими нормами караються порушення? Про це і піде мова.Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?
        Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги.При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензоперен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з най отруйніших для людини речовин.
         На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя...
         Важко знайти людину,  якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу. Багато хто хотів би, щоб ці порушення припинились, але як досягти цього не знають.Починаючи боротьбу із палами у своєму населеному пункті, ви повинні знати, що закон у будь-якому випадку на вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із підпалами.
       Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя.
       Відповідно статті 77-1 випалювання стерні, луків пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього  природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладання штрафу  на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170-340грн.) і на посадових осіб - від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих  мінімумів доходів громадян (850-1190грн.).
       Чечельницька районна державна адміністрація звертається з проханням до жителів всього району: не паліть пасовища, стерню та інші природні насадження. Особливе прохання до вчителів,  проводьте школярам роз’яснювальні навчання про заборону розпалювання вогнищ на полях, пасовищах та інших природних середовищах.    
123