Весняні пожежі
12.04.20

Щороку навесні в Україні виникають лісові пожежі. Основна причина виникнення пожеж є дії людини: спалювання стерні, пасовищ, очерету, розведення вогнищ у лісі. Гасіння такої пожежі ускладнюється рельєфом місцевості, а шкоду заподіяну природі взагалі важко оцінити.

 Відповідно статті 77-1 випалювання стерні, луків пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього  природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладання штрафу  на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170-340 грн) і на посадових осіб - від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих  мінімумів доходів громадян (850-1190 грн).

Одночасно  повідомляємо, що Законом України від 15.11.2009 року №1708-У1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за правопорушення у сфері довкілля», яким внесено зміни до статті 245 Кримінального Кодексу України    знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Чечельницька районна державна адміністрація звертається з проханням до жителів всього району не палити  пасовища, стерню та іншу рослинність.

Головний спеціаліст сектору з питань оборонної роботи цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Чечельницької райдержадміністрації Сергій Істратов

123