В.Гройсман : Україна у повному обсязі виконує Мінські угоди

 

В.Гройсман: Україна у повному обсязі виконує Мінські угоди, проте через порушення Росією міжнародних домовленостей ситуація на Донбасі залишається складною
Для стримування агресора на Сході України необхідно підвищувати обороноздатність української армії, посилити санкції щодо Російської Федерації та ввести миротворців у Донбас.

Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом у вівторок.
В.Гройсман наголосив, що Україна у повному обсязі виконує Мінські угоди, проте через порушення Росією міжнародних домовленостей ситуація на Донбасі залишається складною. Він зазначив, що такі дії Російської Федерації потребують принципової і консолідованої позиції, і вжиття відповідних заходів стримуватиме агресора. Серед таких заходів керівник Парламенту назвав посилення санаційного тиску, направлення миротворчої місії на Донбас та підсилення обороноздатності України.
«Маємо називати речі своїми іменами», - сказав керівник Парламенту, зазначивши, що нині відбувається не просто «агресія проти окремої території». «Це питання безпеки континенту, Європи, усього цивілізованого світу», оскільки Росія своїми діями поставила під сумнів загальноєвропейські цінності, - територіальну цілісність, демократію, суверенність держав», - підкреслив В.Гройсман

На думку Голови Верховної Ради, прагнення Кремля нав’язати Україні федералізацію має на меті заблокувати європейську інтеграцію нашої держави та завадити реалізації реформ.
Під час зустрічі В.Гройсман і Т.Ягланд обговорили питання здійснення в Україні першочергових реформ. Сторони були одностайні щодо невідкладності проведення конституційної реформи, перш за все, в частинці децентралізації влади, судової реформи та реформи прокуратури.
Керівник Парламенту підкреслив готовність України до широкої взаємодії з Радою Європи щодо фахової юридичної підтримки в питанні українських реформ.

Керівник Парламенту наголосив, що розпочато роботу з реформування правоохоронної та судової систем і зауважив на необхідності реформування внутрішньопарламентських процедур, зокрема, у частині створення електронного врядування, яке дозволить приймати прозорі та якісні рішення. 
«Ми прагнемо запровадити у себе європейську систему врядування», - заявив В.Гройсман, додавши, що, у свою чергу, якісна законотворча робота сприятиме ефективній співпраці України з Радою Європи.
Своєю чергою, пан Т.Ягланд висловив задоволення рівнем двосторонньої співпраці, разом з тим зауваживши, що військові дії на Сході України ускладнюють цей процес.