Відбулася зустріч з прийомними батьками

 

 
 
            31березня на базі районного центру зайнятості відбулася зустріч із прийомними батьками з метою вирішення питань, які потребують допомоги з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, яку провела директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Фаренюк. В заході брали участь директор районного центру зайнятості  Олена Котенко, начальник управління праці та соціального захисту населення Станіслав Мартинюк, начальник служби у справах дітей Олександр Стратійчук, директор районного будинку дитячої творчості Світлана Ситник, спеціаліст районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Дорожанська.
 
Тетяна Фаренюк зазначила, що проблема виховання і захисту підростаючого покоління ніколи не втратить своєї актуальності. Кожна дитина має право на сім’ю, батьківську любов, ласку та піклування. Роль батьків у цьому переоцінити неможливо. Мало дитині дати життя, необхідно її виховати, оточити материнською та батьківською турботою. На жаль, є діти, які не мають можливості зростати та виховуватись у біологічній родині. В Україні, за офіційними даними, майже 98 тисяч дітей залишились без батьківської опіки. Усиновлення таких дітей, влаштування їх під опіку чи піклування, в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу стали пріоритетним напрямком соціальної політики як держави, так і нашого району.
Нині в Чечельницькому районі функціонує 4 прийомних сімей, у яких виховується 6 дітей.
Адже саме система роботи в рамках груп зустрічей дозволить більш ефективно взаємодіяти працівникам районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які здійснюють соціальне супроводження прийомних сімей з прийомними батьками, а також сприятиме підвищенню якості здійснення соціального супроводження, що є пріоритетом діяльності районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2015 році.
 
За сприянням директора районного центру зайнятості Олени Котенко, прийомні батьки ознайомилися з роботою центру зайнятості, дізналися про послуги, які надають спеціалісти. Поряд з тим, отримали інформацію про вільні робочі місця на ринку праці і в який спосіб можна самостійно користуватися базою вакансій служби зайнятості. Присутнім вручили буклети з адресою та додатковою інформацією веб-порталу Державної служби зайнятості, наголосивши, що завітавши на Інтернет-портал «Труд» можна розмістити резюме, пройти тестування з професійної спрямованості та дізнатися багато корисної інформації для кожної категорії користувачів. Також, на даній зустрічі директор  центру зайнятості презентувала «Профінформаційну пам’ятку для батьків», наголосивши, що в даному буклеті розміщено ряд тестів за допомогою яких можна дізнатися про професійні нахили дітей. Кожен з учасників отримав «Профінформаційну пам’ятку для батьків», а також інформаційні матеріали та іміджеву продукцію Служби зайнятості.
 
Щодо своєчасного переоформлення виплат прийомним дітям, про пенсію по втраті годувальника, з урахуванням підвищення прожиткового мінімуму, розповів начальник управління праці та соціального захисту населення Станіслав Мартинюк. Він запевнив, що на даний час грошові виплати прийомним дітям, передбачені законодавством України, здійснюються у повному обсязі та своєчасно.
 
Начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Олександр Стратійчук надав інформацію щодо майнових  та житлових питаннях дітей – сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування.  А також наголосив, що держава надає соціальну підтримку прийомним сім’ям, а завдання влади на місцях – забезпечити підтримку та захист прав дітей у цих родинах.
 
     Корисну інформацію для прийомних батьків озвучила директор районного будинку творчості Світлана Ситник про здібності та захоплення дітей,про роботу різноманітних гуртків, секцій. Присутні дізналися про можливість дітей спробувати не лише в одному напрямку, а при потребі шукати своє покликання, в чому допоможуть чуйні та кваліфіковані спеціалісти. Займаючись улюбленою справою в гуртках, діти отримують психологічне розвантаження. Саме на гуртках діти можуть розкритися, продемонструвати свої покликання та здібності до тієї чи іншої професії.
 
   «Працівники соціальної служби постійно слідкують за дітками, які потрапили в прийомні сім’ї, переживають за їхню долю, тому завжди раді допомогти прийомним батькам.» - наголосила спеціаліст районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталя Дорожанська, - «Групи зустрічей для прийомних батьків, повинні стати обов’язковою нормою та набути особливого значення з урахуванням того, що це забезпечує подальше зміцнення та розвиток батьківського потенціалу сімей. Залучення до роботи груп зустрічей вузькопрофільних спеціалістів сприяє покращенню обізнаності батьків, розширенню мережі соціального оточення, яке може надати підтримку у вирішенні труднощів. Зустрічі допомагають батькам самоорганізовуватись, надавати підтримку один одному, формувати сімейні традиції, здійснювати профілактику синдрому професійного вигорання». Кожній сім’ї роздано довідник інституцій соціально-психологічного спрямування «Соціальний вказівник», що допоможе при вирішенні нагальних потреб.
 
         Підбиваючи підсумки зустрічі, Тетяна Фаренюк наголосила на особливостях підліткового віку дітей «Сьогодні ми маємо разом знайти ключик спілкування з дітьми. У вирію життя важливо не заблудитися і не обрати ту стежину, яка приведе в нікуди. Визначеність у своїх вподобаннях, розвиток творчих здібностей, зайнятість дітей, а також вірний вибір професії, яка буде подобатись це, мабуть, основна робота і працівників центру, і прийомних батьків з дітьми, які перебувають на вихованні в прийомних сім’ях».