Відкриття меморіальних дошок у м.Вінниця

На території Центрального парку культури і відпочинку ім. М. Горького 31 серпня з ініціативи польської громадської організації «Кресов'яци» та за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у місті Вінниці, відбулась церемонія відкриття меморіальних дошок, присвячених вшануванню пам'яті знищеного римо-католицького кладовища та жертв політичних репресій комуністичного режиму 1937-1938 років.
В заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, заступник голови – директор департаменту освіти та науки ОДА Ігор Івасюк, голова Вінницької обласної Ради Сергій Свитко, заступник Вінницького міського голови Валерій Коровій.

Вшанувати пам'ять невинно загублених українців і поляків прийшли Генеральний консул Республіки Польща у місті Вінниці Кшиштоф Свідерек, представники польської громади, польські байкери - учасники “Катинського Рейду”, громадськість міста і області, українське і римо-католицьке духовенство.

Офіційну частину відкрив голова громадської організації «Кресов'яци», редактор видання “Слово Польське” Юрій Войціцький, який був ініціатором цієї благородної справи. Він зазначив, що в підтримку встановлення таблиць підписалися 1,5 тис. громадян. Він також висловив переконання, що це лише перший етап на шляху до вшанування жертв сталінських репресій у Вінниці, серед яких були українці, поляки та представники інших націй.

Генеральний консул Республіки Польща Кшиштоф Cвідерек зазначив: “Дуже добре, що ми зібралися разом в цей складний і тривожний час. Це місце можна назвати катівнею НКВС, Вінницькою Катинню. Маємо пам’ятати про це трагічне місце завжди. Дякуємо нашим братам українцям, міській і обласній владі за підтримку. Ви разом із нами, а ми в свою чергу, разом із вами”.

Далі учасники вшанування прослухали пісню парафіяльного хору “Аве Марія”, представники римо-католицької церкви провели літургію за спокій душ померлих польською і українською мовами. Очільників області та міста, Генерального консула Республіки Польща у Вінниці Кшиштофа Cвідерека та представників духовенства було запрошено до урочистого відкриття пам’ятних таблиць, після чого відбулось їх освячення. Усі присутні поклали квіти, вінки і лампадки до місця освячення. Дві таблиці із надписом польською і українською мовами були встановлені на колишній вцілілій капличці, що знаходилась на території римо-католицького цвинтаря, знищеного радянською владою.

Довідка:

В 1943 році у місті Вінниці німецьким військовим командуванням за участі міжнародної комісії експертів було проведено розкопки масових могил жертв московсько-більшовицьких репресій 30-40-х років ХХ ст. Офіційно встановлено, що знайдено, досліджено і перепоховано 9 432 тіл, серед них 169 жіночих. За різними даними в місцевому Центральному парку культури й відпочинку ім. Горького і досі знаходяться масові поховання українців, знищених радянською владою в період сталінських репресій. Зокрема, у "Протоколі Міжнародної комісії закордонних судово-медичних експертів" від 15 липня 1943 р. вказано, що на території ділянки №3 - це територія парку культури і відпочинку ім. Горького: "знайдено 35 масових могил, з них розкопано 14". Отже, досі на території Вінницького Центрального парку культури і відпочинку ім. М. Горького знаходиться 21 нерозкрита могила. Розкопки і дослідження у м. Вінниці були припинені в зв'язку із наступом Червоної Армії. Ця тема у подальші часи була суворо засекречена і заборонена для обговорення. Після скоєння злочинів комуністична московська влада побудувала на могилах "парк для розваг".

(Антін Драган. “Памятаймо про Вінницю”. – Вінниця., 1992; “Вінниця: Злочин без кари” (документи, свідчення, матеріали про більшовицькі розстріли у Вінниці в 1937-1938 роках). – К: “Воскресіння”, 1994. )