Відкриття пам'ятника І.Жмурку

1 вересня для жителів села Степашки Гайсинського району ознаменувалось подвійним святом – Днем знань та урочистим відкриттям з нагоди 100-річчя від дня народження відреставрованого пам’ятника Герою Радянського Союзу, уродженцю села Івану Жмурку.

На визначну для степащан подію завітали голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник, заступник командуючого Повітряних сил Збройних сил України, генерал-лейтенант Василь Нікіфоров, голова Гайсинської районної державної адміністрації Сергій Котенко та син Героя Володимир Жмурко.

«Для мене велика честь бути сьогодні на малій батьківщині Героя - Івана Матвійовича Жмурка - у день його 100-річчя, - зазначив керівник області Анатолій Олійник, звертаючись до мешканців Степашок. – Сьогодні ми замислюємось над тим, що необхідно зробити кожному з нас для того, аби зберегти державність та відстояти незалежність нашої України. Адже за такими людськими цінностями, як здоров’я та мир, слідують воля і свобода вибору. І я, без перебільшення, гордий тим, що у цей нелегкий час з українського народу формується нація. Переконаний, що ми здатні стати поруч та разом захистити нашу землю».

З вітальним словом до степащан звернувся також заступник командуючого Повітряних сил Збройних сил України Василь Нікіфоров, висловивши певність у перемозі українського народу в боротьбі за власну незалежність.

Зі словами вдячності виступив також і син Героя Володимир Жмурко, який доклав чимало зусиль до реставрації погруддя свого батька.

Перерізавши символічну стрічку й відкривши таким чином оновлений пам’ятник Івану Жмурку, гості заходу разом із мешканцями Степашок поклали квіти до погруддя славетного земляка.



Довідка. Іван Матвійович Жмурко народився у 1914 році в селі Степашки Гайсинського району.
Закінчив семирічку, у 1039 році – на роботах у бригадах Дніпровської ГЕС. З 1935 року розпочав службу в Червоній Армії, у 1938 — закінчив Харківське військове авіаційне училище штурманів.
Перші бойові вильоти пілот виконав 25 червня 1941 року. Таких вильотів на рахунку відважного штурмана - 219.
У травні 1946 року за відвагу та героїзм, виявлені у боях з німецько-фашистськими загарбниками, Указом Президії Верховної Ради СРСР штурманові ескадрильї 35-го гвардійського бомбардувального авіаційного Сталінградського полку, капітану Івану Жмурку присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Після війни продовжував службу у військово-повітряних силах, закінчив Вищу офіцерську школу штурманів у м. Краснодар. Трагічно загинув при виконані службових обов'язків 4 серпня 1955 року.