Відновлення здоров’я застрахованих осіб у 2016 році
22.02.16

Перспективи відновлення здоров’я застрахованих осіб і членів їх сімей Вінниччини в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм у 2016 році

            Законом України «Про загальнообов”язкове державне соціальне страхування», що набрав чинності з 1 січня 2015 року визначено право застрахованих  осіб  на відновлення здоров’я в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду соціального страхування.

        Що ж таке реабілітація?

Реабілітація – це комплекс медичних, педагогічних, професійних і юридичних заходів, направлених на відновлення або компенсацію порушених функцій організму і працездатності хворих.

         Враховуючи позитивну динаміку щодо відновлення здоров’я та працездатності після доліковування працюючих в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів виконавчою дирекцією Вінницького обласного відділення Фонду  разом з департаментом охорони здоров’я та головами відбіркових комісій лікувально-профілактичних закладів області було прийнято спільне  рішення щодо збільшення кількості путівок на реабілітаційне лікування у 2016 році за кошти Фонду. Тому  до Виконавчої дирекції Фонду надіслано  пропозиції на виділення у 2016 році для застрахованих осіб Вінницького обласного відділення Фонду 400 путівок до реабілітаційних відділень по 7 профілях захворювань для  відновлення здоров’я 432 застрахованих вінничан та членів їх сімей. На їх доліковування у 2016  році планується використати 5855,0 тис. грн., що на 3401,5 тис. грн. більше, ніж було використано на ці цілі у 2015 році. Також, планується  забезпечити реабілітаційним лікуванням на 154 особи більше, ніж було оздоровлено у 2015 році.             

          Після стаціонарного лікування на Вінниччині у цьому році буде направлено на  доліковування :

-         60 осіб після гострого інфаркту міокарду в санаторій «Хмільник»;

-         72 особи після гострих церебральних порушень в санаторій «Хмільник»;

-         60 вагітних з патологією в санаторій «Авангард»;

-         48 осіб з порушенням обміну речовин в санаторій «Збруч»;

-         48 осіб з порушенням обміну речовин в санаторій «Шаян» Закарпаткурорту;

-         8 осіб після операцій на органах травлення в санаторій ЗАТ Трускавецькурорту;

-         20 дорослих та їх 20 хворих дітей з порушенням обміну речовин в санаторій «Березовий гай» Миргородкурорту.

           Аналіз випадків тимчасової непрацездатності показав, що у Вінницькій області значна кількість застрахованих осіб, які перенесли ортопедичні операції та опікові травми після стаціонарного лікування потребували відновлення здоров»я в умовах санаторно-курортних закладів. Тому, у 2016 році замовлено:

-          60 путівок до санаторію «Хмільник»  на відновлювальне лікування після ортопедичних операцій дорослих,

-         12 путівок до санаторію «Авангард» на відновлювальне лікування післяопікових хворих дорослих,

-          12 путівок до санаторію «Авангард» на відновлювальне лікування післяопікових хворих дітей у супроводі дорослих.

          Прогнозується, що збільшення кількості путівок на реабілітаційне санаторно-курортне лікування повинно швидше відновити працездатність більшої кількості застрахованих осіб Вінниччини та і як результат, у тому числі  зменшити витрати Фонду на оплату лікарняних листків.

Відбір хворих на доліковування та видача путівок здійснюється відбірковими комісіями, які створені при обласних лікарнях ім.М.І.Пирогова, ім.акад. О.І.Ющенка та  при обласному ендокринологічному центрі. Путівки до реабілітаційних відділень санаторіїв видаються застрахованим особам безкоштовно, оскільки повну вартість лікування оплачує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

      Право на отримання путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, придбаної за кошти Фонду має кожна застрахована особа( у т.ч. жінка, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) після перенесених важких хвороб із стаціонару на підставі  наданих медичних документів:

- медичної довідки ф.№070(о);

- виписки з історії хвороби;

-довідки страхувальника(тобто довідки з місця основної роботи).

    Відповідно до ч.1 ст.22 Закону України »Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено надання застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі її направлення на лікування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо із стаціонару лікувального закладу. Тобто, на період лікування у санаторії застрахованій особі видається листок непрацездатності.

123