Відновлювана енергетика в Україні продовжує динамічно розвиватися
03.01.18

Про це свідчать дані Енергетичного балансу України за 2016 р., нещодавно опублікованого Державною службою статистики України (http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2017/energ/en_bal/Bal_2016_u.zip).

Держенергоефективності проаналізувало Енергетичний баланс України за період з 2010 р. по 2016 р. та дійшло висновку, що частка енергії, вироблена з відновлюваних джерел енергії, у валовому кінцевому енергоспоживанні збільшилася вдвічі: з 2,9 % до 5,8 % (Інформаційна довідка: http://saee.gov.ua/sites/default/files/Renewable_energy_Ukraine_energy_balance_2016.pdf).

Значне збільшення частки «чистої» енергії у кінцевому енергоспоживанні відзначається у конкретних секторах:

в електроенергетиці - з 6,5% до 7,8%;

у системах опалення - з 2,4% до 6,2%;

у транспортному секторі - з 1,1% до 2,1%.

«Таке суттєве зростання споживання «чистої» енергетики засвідчує чіткий курс України до енергонезалежності. Ці результати демонструють ефективність реформ у відновлюваній енергетиці, які проводяться Держенергоефективності спільно з Урядом, Парламентом, профільними міністерствами та іншими гравцями ринку. Наша ціль – удосконалювати законодавче поле таким чином, щоб створити сприятливі умови для роботи як вітчизняних, так і іноземних інвесторів на українському ринку «зелених» проектів», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Вартий уваги той факт, що біоенергетика активно розвивається в Україні. У 2016 р. біопаливо та відходи займали найвагомішу частку у структурі виробництва енергії з відновлюваних джерел, а саме – 81%. Так, за даними Біоенергетичної асоціації України, обсяг загального постачання первинної енергії з біопалив та відходів у 2016 р. склав 2832 тис. т н.е., що еквівалентно заміщенню близько 3,5 млрд куб. м газу (http://uabio.org/uabio-news/3440-bioenergy-continues-to-grow-2016).

Крім цього, проведений Біоенергетичною асоціацією України аналіз даних за період 2010-2016 рр. свідчить про те, що середній темп розвитку сектору біоенергетики в Україні складає:

45% на рік за показником «виробництво біопалив та відходів»;

35% на рік за показником «загальне постачання первинної енергії з біопалив та відходів».


Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності











123