Виїзне засідання обласної Координаційної ради
23.06.17

Минулого тижня на чолі з головою обласної Ради Анатолієм Олійником члени Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, депутати обласної Ради,  голови районних рад та державних адміністрацій відвідали діючий полігон твердих побутових відходів в селі Стадниці Вінницького району. Перед присутніми виступили заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник, директор комунального унітарного підприємства «ЕкоВін» Петро Гриневич та Стадницький сільський голова Владислав Яклюшин.

Виїзне засідання Координаційної ради при голові обласної Ради було скликано, в зв’язку з тим, що з 1 січня 2018 року законодавчо буде заборонено захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів. Так, статтею 32 Закону України «Про відходи» передбачений обов’язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів.

Виступаючи перед присутніми, голова обласної Ради Анатолій Олійник нагадав, що Вінницька область - єдина серед інших областей України отримала у 2015 році грант на реалізацію спільного проекту з італійською стороною у галузі управління відходами під назвою «Нарощування потенціалу та передача знань для підвищення та вдосконалення професійних навичок у галузі управління відходами у Вінницькій області». Загальна вартість виграного проекту становить 79 714 євро, грантові кошти – 39 755 євро, решта – власний внесок учасників проекту. Проект реалізовуватиметься до 31 серпня 2017 року.

Також учасники Координаційної ради відвідали природо-заповідний фонд місцевого значення – гідрологічний заказник «Ільківський став». Заказник заходиться на території Ільківської сільської ради Вінницького району за 15 км від Вінниці.

Про співпрацю територіальної громади з місцевими фермерськими господарствами та громадськими організаціями розповіла  Ільківський сільський голова Тетяна Петровська. Про роботу заказника присутніх поінформувала голова громадської організації «Асоціація захисників довкілля та пропаганди здорового способу життя «Явір» і «Школи зеленого туризму» Наталя Шибінська.

Потім  в приміщенні Вінницької районної ради під керівництвом голови обласної Ради Анатолія Олійника відбулось пленарне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування  при голові обласної Ради «Про стан довкілля в області та хід виконання Регіональної програми охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів на 2013-2018 роки».

Окрім членів Координаційної ради, у засіданні взяли участь близько 100 осіб – заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник, керівництво Вінницького району, голови райдержадміністрацій, члени президії обласної Ради, члени постійних комісій обласної Ради з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр; з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, депутати обласної Ради, керівники обласних департаментів, управлінь установ, голова Громадської ради при Вінницькій обласній Раді, сільські та селищні голови Вінницького району, представники засобів масової інформації. Чечельницький район представляли голова райдержадміністрації Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П'яніщук.

Підбиваючи підсумки Координаційної ради з питань місцевого самоврядування  при голові обласної Ради, було визначено що стрaтeгiя Вiнниччини стoсoвнo пoвoджeння з ТПВ пoлягaє в тoму, аби кaрдинaльнo змiнити ситуaцiю в oблaстi щe в пoтoчнoму рoцi. Тoму дo пoчaтку 2018 рoку плaнується прoвeдeння систeмнoї рoбoти нa бaзi рaйoнiв з пeрeрoбки смiття: - щорічно передбачати у видатковій частині місцевих бюджетів кошти на реалізацію заходів, передбачених місцевими екологічними програмами;

- проводити щомісячні „Дні чистоти” у всіх населених пунктах районів області;

- залучати жителів територіальних громад, трудові колективи підприємств, організацій, установ, приватних підприємців, екологічні організації до виконання заходів із санітарного очищення населених пунктів, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, впорядкування прибережних та придорожніх смуг;

- завершити ліквідацію стихійних сміттєзвалищ та укладання угод на вивіз побутових відходів, привести у належний санітарний стан сміттєзвалища населених пунктів області, відновити та перенести їх межі, створити захисні лісові насадження, визначити земельні ділянки сміттєзвалищ, які потребують рекультивації;

- забезпечити виконання вимог Закону України „Про відходи” в частині укладання договорів на збір та вивіз побутових відходів на полігони складування;

- активізувати роботу адміністративних комісій щодо притягнення до адміністративної відповідальності порушників  правил благоустрою населених пунктів та правил поводження з твердими побутовими відходами.

 

          

 

123