Виїзний семінар в Чернігові
19.10.18

10-11 жовтня 2018 р. відбувся виїзний дводенний семінар до Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» м. Батурин та м. Чернігів для директорів закладів загальної середньої освіти Чечельницького району.

    Чернігів запам'ятався сонячним бабиним літом, легкою павутиною, золотими банями храмів на «Дитинці», передзвоном дзвіниць. Якби не люди в сучасному вбранні – часом здавалося, що перенеслися на кілька століть назад. 

 Чернігів – місто, яке ми відвідали, належить до найдавніших міст України, а також пишається своєю величною історією. Чернігів досі свято зберігає великий Дух Київської Русі. Це місто стародавніх  Храмів, унікальних місць Сили та святих Антонієвих печер.

  Старовинна архітектура, парки з віковими дубами, мальовничі краєвиди, вулички неквапливого, хоча й чималого, міста та багатовікова історія роблять Чернігів надзвичайно привабливим для поїздки. І ми отримали від нього та розповідей про старовинні церкви, монастирі, несподівані легенди справжню насолоду.

   Наш виїзний семінар в Чернігів важливий і цікавий не тільки як паломництво до Святинь нашої історії. Це містична подорож до себе через розкриття і глибоке сприйняття реальності внутрішнього і зовнішнього світу на інших сакральних рівнях свого «Я».

     Другий день нашого семінару був до Батурина – першої гетьманської столиці. Цей унікальний заповідник, який розташований у місті Батурин на Чернігівщині, об’єднує безцінні пам’ятники історії, архітектури, культури і природи: палацово-парковий ансамбль Кирила Розумовського, будинок генерального судді Василя Кочубея, Цитадель Батуринської фортеці. Батурин є найяскравішою пам’яткою козацької доби, оскільки довгий час місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України, зокрема, Івана Мазепи, Пилипа Орлика і Кирила Розумовського.

   Перша зупинка – триповерховий  палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського, побудований у 1799-1803 роках. У палаці налічується 55 кімнат, але тільки деякі з них ми змогли оглянути і отримати задоволення з побаченого.

  Друга зупинка – будинок генерального судді Василя Кочубея та Кочубеївський парк – унікальна пам’ятка садово-паркового мистецтва ХVІІ століття. Чудова розповідь екскурсовода про місця і яскраві враження.

Наступний пункт – Цитадель Батуринської фортеці – це відтворення козацької фортеці з гетьманським будинком у центрі.

Ось і все – треба повертатись додому! Задоволені, втомлені та щасливі ...

Під час таких подорожей збагачуєшся духовно, поглиблюєш свої знання з історії України. А найголовніше – маєш можливість поспілкуватись із колегами та отримати задоволення від активного відпочинку.

На згадку від екскурсійної поїздки залишилися позитивні емоції та яскраві враження, сувеніри, численні фотоматеріали та бажання колективу неодмінно повторити тур в інші видатні місця в Україні, де їх так багато.

Чернігівщина – ще один яскравий приклад того, якою багатою є історія нашої України! Шануймо минуле і піклуймося за щасливе майбутнє нашої землі!

Скільки всього є навколо нас, чого ми не знаємо і не бачимо. Але приходить час, наприклад, для таких подорожей, і тоді думаєш собі: чи на рідній Україні я?? Дивуєшся, адже поринула не у казку, а всього лише у Чернігівську область, де є такі вишукані, трагічні, історично значимі місця. Це стосується і храмів зруйнованих, але з надією оживаючих, і меморіалів, пронизаних патріотизмом.

123