Віктор Коваль: Про можливості телемедицини та етапи введення
23.06.20

Щороку інфаркт переживає 45 тис. українців і 15 тис. з них — це жителі сіл. 

У свою чергу, телемедицина здатна істотно підвищити відсоток ранньої діагностики, що, в свою чергу, зменшить смертність від серцево-судинних захворювань втричі. 

Як це виглядає: фельдшер приходить до хворого у віддаленому селі з невеликим переносним діагностичним комплексом і знімає кардіограму. Після чого він пересилає результати кардіограми сімейному лікарю. Лікар дивиться їх на своєму комп'ютері та, якщо є підозра на ускладнення, за допомогою телемедичної мережі відправляє запит на телемедичну консультацію з обласним кардіологом. Кардіолог формує свій висновок і направляє назад лікарю первинки. 

Приблизно за тією ж схемою консультації в форматі «лікар — лікар» можна отримати й з інших захворювань — у сфері пульмонології, ендокринології, дерматології, педіатрії та ін. 

Важливий етап – підключення швидкісного інтернету до кожної із п’яти амбулаторій загальної практики сімейної медицини, які створені у Чечельницькому районі (Чечельницька, Ольгопільська, Вербська, Каташинська та Демівська). Наразі швидкісний інтернет не підключений у Демівській.

Уже придбано та передано у дві амбулаторії (Ольгопільська та Вербська) комплекти телекомукаційного обладнання для впровадження телемедицини. Вартість кожного – 110 тис.грн, з яких 99 тис. грн – кошти державного бюджету, 11 тис.грн - районного.  

«Як тільки введуть в експлуатацію АЗПСМ у цих двох селах, то одразу ж підключиться телемедицина. Ми замовили іще 4 таких комплекти: два – для Чечельника і по одному для  Каташина і Демівки. До того ж, пацієнти, що звертаються у Чечельницьку амбулаторію мають змогу користуватись швидкісним wi-fi», - на цьому наголосив головний лікар КНП «Чечельницький центр первинної медико-санітарної допомоги» Віктор Коваль.

Довідково. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), телемедицина — це метод надання послуг з медичного обслуговування там, де відстань є критичним чинником. 

Телемедичні ж послуги — це дистанційні медичні консультації, консиліуми, контроль фізіологічних параметрів організму пацієнта, проведення діагностичних і лікувальних маніпуляцій, обмін результатами обстеження пацієнта, а також медичні відеоконференції, відеосемінари та відеолекції.

 

 

123