Вінниччина залишається найбільш привабливим для інвестицій регіоном

Вінниччина залишається найбільш привабливим для інвестицій регіоном країни та надійним партнером вітчизняних та міжнародних партнерів

Така тенденція зберігатиметься й надалі - наголосив голова облдержадміністрації Анатолій Олійник під час наради з представниками Українського фонду соціальних інвестицій, головами районних рад та державних адміністрацій Вінниччини з питання впровадження 2-го етапу конкурсу проекту „Сприяння розвитку соціальної інфраструктури”.
«Вінниччина відкриває чергову сторінку, щодо залучення інвестицій. Представники Українського фонду соціальних інвестицій виявили бажання продовжити співпрацю з нашим регіоном, більше того, розширити географію районів, де реалізовуватимуться проекти за кошти німецьких донорів, – зазначив Анатолій Олійник. - Сподіваємося, що наша область і надалі буде привабливим регіоном України для інвесторів та надійним для них партнером».
Керівник Вінниччини додав, що незважаючи на складну суспільно-політичну ситуацію наша область виконала взяті на себе зобов’язання, в тому числі і фінансові, перед всіма сторонами різних міжнародних проектів, серед яких і Український фонд соціальних інвестицій. З обласного бюджету виділено 1 млн. 750 тис. грн. на співфінансування проектів Козятинського, Піщанського та Ямпільського районів.
В ході зібрання директор Львівського регіонального представництва Українського фонду соціальних інвестицій Сергій Шигірт розповів присутнім, що організація планує оголосити з 10 вересня 2014 року додатковий конкурс для громад Вінниччини на участь у проекті «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури».
«Фонд реалізує інвестиційні проекти у Вінницькій, Кіровоградській та Львівській областях. Зважаючи на те, що ситуація в Україні надзвичайно складна і на соціальний напрямок коштів не вистачає, ми вирішили розширити свою роботу у Вінницькій області і вийти за межі тих районів, де раніше працювали. – зауважив Сергій Шигірт. - У рамках Проекту планується впровадження мікропроектів на рівні громад сіл та міст обласного значення (до 50 тис. населення) наступних районів: Барського, Бершадського, Вінницького, Гайсинського, Жмеринського, Іллінецького, Калинівського, Крижопільського, Липовецького, Літинського, Могилів-Подільського, Мурованокуриловецького, Немирівського, Оратівського, Погребищенського, Теплицького, Тиврівського, Томашпільського, Тростянецького, Тульчинського, Хмільницького, Чернівецького, Чечельницького, Шаргородського та міст Жмеринка, Могилів-Подільський, Ладижин і Хмільник. Фінансування проекту здійснюється за рахунок гранту Уряду Німеччини через німецький банк розвитку KfW. Однак німецька сторона надає 80% вартості мікропроектів, 20 відсотків має вкласти громада, де реалізуватиметься проект».

Участь громад у Проекті полягатиме у реалізації мікропроектів на базі об’єктів соціальної сфери: шкіл; дитячих садків; амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів; будинків культури, клубів, бібліотек; водогонів. Також передбачається проведення ремонтно-будівельних робіт, придбання обладнання, проведення навчання та консультаційних послуг для громад.
Однією з умов, після завершення мікропроектів всі об’єкти мають обов’язково функціонувати.
Для участі у конкурсі мікропроектів кожна громада має виконати наступні вимоги:
· об’єкт соціальної сфери, що пропонується для участі у конкурсі має бути обраним загальними зборами громади;
· оцінена вартість мікропроекту має бути орієнтовно 500 000 грн. - 2 000 000 грн.;
· громадою, на підтвердження реальності технічного рішення, надана проектно-кошторисна документація, погоджена УФСІ та затверджена згідно вимог діючого законодавства;
· мікропроект повинен мати істотний позитивний вплив на енергозбереження. Економія енергії по кожному мікропроекту має скласти не менше 20%. Перевагу матимуть мікропроекти, які містять комплексні рішення з питань енергозбереження.
· є гарантії забезпечення життєздатності об’єкту не менше 15 років.

До речі, Український фонд соціальних інвестиційприйматиме на розгляд проекти до 10 жовтня 2014 року.

Для довідки:


Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ) є неприбутковою організацією, що створена з метою підтримки найменш соціально захищених верств населення, а також ініціатив територіальних громад і громадських організацій (Постанова Кабінету Міністрів України від 28.04.2000 №740).
УФСІ інвестує кошти міжнародних донорів у соціальну сферу за такими напрямками:
· сприяння реформуванню системи соціальних послуг (розробка проектів нормативних документів та методичних документів спрямованих на регулювання діяльності у сфері соціальних послуг вразливим групам населення);
· створення інноваційних моделей соціальних послуг для вразливих груп населення (осіб з обмеженими можливостями, дітей-сиріт, безпритульних, осіб похилого віку, жертв насилля тощо);
· ремонт об’єктів соціальної та комунальної інфраструктури у сільській місцевості (дитячих садків, шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, клубів, водогонів, доріг);
· розвиток потенціалу територіальних громад у вирішенні місцевих проблем, активізація їх участі у процесі прийняття рішень.
При впровадженні проектів на рівні громад фонд приділяє особливу увагу сучасним технологіям енергозбереження та енергоефективності.
Донорами УФСІ у різні роки був Світовий банк, Уряд Великої Британії (DFID), Уряд Швеції (Sida), Уряд Японії (JSDF), Уряд Німеччини (KfW), Фонд імені Чарльза Стюарта Мотта, Канадське агентство міжнародного розвитку, Міжнародний фонд «Відродження», Програма розвитку ООН.
Діяльність фонду розпочалась у 2000 році з реалізації пілотної фази спільного Проекту Уряду України і Світового Банку "Фонд соціальних інвестицій", який став першим масштабним проектом у сфері соціальних послуг України. Цей проект успішно завершився у 2008 році.
Згідно Постанови Кабміну від 28.04.2000 №740 діяльність УФСІ може фінансуватися за рахунок коштів донорів, благодійних внесків та інших джерел, не заборонених законодавством України.
Вінницька обласна Рада та Вінницька обласна державна адміністрація 31 липня 2012 року підписали угоду про співпрацю з Українським фондом соціальних інвестицій щодо впровадження в області проекту “Сприяння розвитку соціальної інфраструктури”. Для реалізації Проекту відібрано Козятинський, Ямпільський та Піщанський райони, в яких ряд громадських ініціатив, спрямованих на покращення соціальних умов на селі, буде профінансовано. Це, зокрема, ремонт дитячих садків, шкіл, ФАПів, клубів, водогонів. Міжнародний проект реалізують за кошти уряду Німеччини. Вінницька область отримає 22 млн. гривень. За попередніми розрахунками Козятинський район отримає 11 мільйонів, Ямпільський – 7, Піщанському району 4 мільйони.
3 райони обрано не випадково, їх визначила німецька сторона. Іноземні партнери проводили рейтинг бідності по Україні, і по районам області зокрема. Найкращими для реалізації проекту за даними досліджень визнано Козятинський, Піщанський та Ямпільський райони.
Мета проекту - залучити якнайбільше людей до вирішення проблем на місцях, а також навчити відшуковувати позабюджетні гроші та вкладати їх у розвиток своїх територій
Нагляд за використанням коштів проекту здійснюватиме Обласна спостережна рада, до складу якої увійшли представники обласної Ради, облдержадміністрації на рівні керівників та заступників, представники наукових кіл, громадських організацій, керівники районних рад, райдержадміністрацій.
 
 
Департамент інформаційної діяльності
 та комунікацій з громадськістю ОДА