Вінниччина зберігає лідируючі позиції в аграрному секторі держави
10.11.20

На цьому акцентувала увагу учасників онлайн наради зі структурними підрозділами ОДА заступник директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Валентина Кирилюк. Щотижнева апаратна нарада відбулась під головуванням першого заступника голови ОДА Наталі Заболотної.
Інформуючи про завершення в області виробничого сезону 2020 року в сільськогосподарському виробництві, Валентина Кирилюк підкреслила, що аграрний сектор області за січень-вересень 2020 року зберігає перше місце в сільському господарстві держави за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства та друге місце – по виробництву валової продукції сільського господарства на 1 особу.
В галузі тваринництва область лідирує по виробництву (реалізації) м’яса. А також в області утримується найбільше серед регіонів України поголів’я ВРХ та птиці. 
По обсягах виробництва молока Вінниччина займає другу позицію серед регіонів України.
«На Вінниччині завершується проведення комплексу осінньо-польових робіт в рослинництві. Сільгоспвиробникам залишилось завершити збирання кукурудзи на зерно та цукрових буряків,- повідомила Валентина Кирилюк.-Кукурудзу на зерно залишилось зібрати на 5% площ. Всього по групі зернових культур валовий збір складає понад 4,4 млн. тонн, середня урожайність - 50,9 ц/га, що на 17,8 ц/га менше до минулого року. Очікуване виробництво зерна прогнозуємо на рівні 4,6 млн. тонн».
Агроформуваннями області завершено збирання соняшнику, якого зібрано близько 696,1 тис. тонн при урожайності 24,1 ц/га, Сої намолочено 173,5 тис. тонн при урожайності 16,8 ц/га.
Цукрові буряки залишилось викопати на 45% площ. Всього цукрових коренів накопано 1,1 млн. тонн при середній урожайності 415,7 ц/га, що на рівні минулого року. 
Валентина Кирилюк також зазначила, що у поточному виробничому сезоні в області працюють 6 цукрових заводів. З нового урожаю вже отримано 90,0 тис. тонн цукру. Очікуване виробництво цукру по завершенню сезону цукроваріння прогнозується на рівні 309 тис. тонн (у 2019 році вироблено – 331 тис. тонн).
За її словами, тривала посуха серпня-вересня поточного року дещо затягнула строки посіву озимих культур. Проте опади другої половини вересня сприяли проведенню таких робіт в допустимі строки посіву. Так, під урожай майбутнього року аграріями області посіяно 43,0 тис. га озимого ріпаку. Всього ж озимих зернових культур посіяно на площі 348,7 тис. га, що на 5,5 тис. га більше площ посівів озимих зернових в 2019 році.
В тому числі: озимої пшениці посіяно на площі 315,4 тис. га (на 6,8 тис. га більше до 2019 року), озимого ячменю – 31,4 тис. га, озимого жита – 1,9 тис. га.
Валентина Кирилюк підкреслила, що Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації здійснює адміністрування таких програм державної підтримки АПК як виплата дотації за утримання бджолосімей та часткове відшкодування вартості садивного матеріалу для підтримки розвитку галузі садівництва.
За І-е півріччя 2020 року в агропромисловий комплекс області залучено 2,5 млрд. грн. капітальних інвестицій . В сільське господарство Вінниччини станом на 01 липня 2020 року залучено 17,3 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій. АПК області завершив реалізацію 25 інвестиційних проєктів, в тому числі 4 проєкти в галузі тваринництва, 10 проєктів по розширенню інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції, 6 проєктів в харчовій та переробній промисловості та 5 інших проєктів в аграрній сфері.
Продовжується реалізація 64 інвестиційних проектів, в тому числі 33 проєкти – для розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції (елеватори, зерносховища, овоче- та плодосховища),15 – в харчовій та переробній промисловості, 12 – інші в аграрній сфері, 3 – в тваринництві, 
Наразі до «Дня працівників сільського господарства» готується розпорядження голови облдержадміністрації щодо відзначення кращих працівників області в сільському господарстві за 2020 рік.

123