Вінниччина знову у лідерах

Четвертий рік поспіль наш регіон посідає першу сходинку в Україні за кількість зібраних коштів в рамках Всеукраїнської благодійної акції «Серце до серця». Загальна сума, яку 2013 році пожертвували благодійники області становить 724 тис. 255 грн. 42 коп. - про це під час прес-конференції зазначила заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова. «Це майже на 90 тисяч гривень більше, ніж у попередньому році. Найбільше зібрано грошей у Гайсинському, Крижопільському та місті Могилів-Подільський. Сума коштів, зібраних в області, становить шосту частину від загальної суми коштів, зібраних в Україні. Як результат - пологовим відділенням Вінниччини передадуть 3 апарати для ранньої діагностики вад слуху, а 125 маленьких вінничан отримають слухові апарати» - резюмувала Любов Спірідонова. 
«Зібрані кошти і кількість учасників акції, яка у 2013 році проходила під гаслом «Почуй світ!» підтверджують той факт, що в області живуть щирі та співчутливі люди, які є небайдужими до людської, а особливо, дитячої біди», - каже заступник голови облдержадміністрації. 
«Переоцінити допомогу Всеукраїнської акції окремим дітям і медичній галузі в цілому - не можливо», зауважила головний лікар Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Тетяна Антонець. За її словами, нині на Вінниччині проживає 331 дитина, яка має інвалідність по втраті слуху, з них - 168 потребують слухопротезування, у т.ч. 40 дітей – першочергового. «За умови своєчасної діагностики та проведення реабілітаційних заходів можна навчити глухих дітей розмовляти, «слухати» (читати по губах). І таким чином, дати їм можливість закінчити загальноосвітню школу, вищий навчальний заклад та не поповнювати лави інвалідів. Передусім необхідно своєчасно виявляти вади слуху у новонароджених. Якщо реабілітація починається через 8 місяців після народження такого малюка, то розвиток його інтелекту ймовірно вже постраждав. А якщо дитина не розмовляла до 5 років, то навіть операція може не допомогти. У зв’язку з цим розроблені нові методи діагностики, які за допомогою спеціального апарату для ехоскринінгу (перевірки слуху) дозволяють за 3 години після народження малюка встановити чує він чи ні» - повідомила Тетяна Антонець. 
«Загалом у 2013 році в рамках Всеукраїнської благодійної акції «Серце до серця» в Україні було зібрано понад 4 мільйони гривень, - зазначив голова наглядової ради ВБФ «Серце до серця» Єжи Конік. Всього ж, за 8-річний період проведення акції волонтерами було зібрано більше двадцяти з половиною мільйонів гривень».
До речі, як повідомила начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Олена Стоялова, протягом минулорічного етапу акції «Почуй світ» на Вінниччині працювало майже 5 тисяч волонтерів. «Новий етап Всеукраїнської акції «Серце до серця 2014 року», який проходитиме на теренах держави уже дев’ятий раз, стартує 7 квітня і триватиме до 27 цього ж місяця» - резюмувала Олена Стоялова.