Вінницькі письменники та журналісти обговорювали перспективи розвитку

Вінницькі письменники та журналісти обговорювали перспективи розвитку книгодрукування та книгорозповсюдження в області

Зустріч журналістської спільноти з відомими письменниками-краєзнавцями та книговидавцями області відбулась 21 січня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

В прес-конференції щодо розвитку та перспектив книгодрукування взяли участь: Михайло Каменюк - голова обласної організації Національної спілки письменників України, Вадим Вітковський – головний редактор журналу «Вінницький край», Іван Загородній - письменник, генерал-майор у відставці, автор книг з історії краю.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк ознайомила учасників зустрічі із результатами видавничої діяльності, яка здійснюється коштом обласного бюджету: «Одним із важливих напрямків діяльності Департаменту інформаційної діяльності якраз є книгодрукування та книгорозповсюдження.
Протягом останніх 9 років, починаючи з 2005 року, було видано 210 книг накладом 1000 примірників на загальну суму 2,9 мільйонів гривень. Це художні та презентаційні повнокольорові видання творів місцевих авторів: письменників, художників, істориків – краєзнавців, публіцистів, політичних діячів»,- повідомила вона.

Світлана Василюк презентувала невеличку виставку книг, спеціально відібраних для зустрічі такого формату. З особливою гордістю вона представила презентаційні видання різних років такі, як «Енциклопедія сакрального мистецтва Поділля», кольоровий альбом «Вінниччина – серце України» Володимира Козюка (яка нині виборює стипендію Президента України), книгу «Вінниччина», «Визначні пам’ятки Вінниччини» ( історія вінницького краю українською та англійською мовами), серії альбомів із репродукціями творів вінницьких художників і графіків.
Вона також відзначила цілий ряд видань для дітей і про дітей : «Жниварик» Олени Вітенко і Тетяни Яковенко, «Великодню писанку» (пізнавальну книжку - розмальовку), «Пізнайчик-подолянчик», «Барвінок» - презентаційний альбом про відомий дитячий танцювальний колектив.

«Навіть у часи, коли можна черпати інформацію з інтернету та інших інформаційних джерел, книга повинна розвиватись саме за підтримки влади, бо все проходить, а книга – вічна цінність»,- зауважила Світлана Василюк.

Вона висловила впевненість, що у лютому 2015 року надійдуть очікувані бюджетні кошти на книговидання творів місцевих авторів - а це близько 350 тис. грн. (Нагадаємо : торік уся сума, запланована на ці ж цілі, була передана Департаментом на лікування воїнів АТО в Центральному госпіталі Повітряних сил України).

На проблемних питаннях, які хвилюють письменницькі кола краю, а саме – популяризація місцевих видань та відомих проектів, таких як народна книга «Русалка Дністрова», журнал «Вінницький край» зупинились у своїх виступах Михайло Каменюк і Вадим Вітковський. Вони були одностайні у твердженні, що в часи, коли говорить зброя, музи не повинні замовкати, адже сила художнього слова завжди прирівнювалась до зброї. «Якщо сьогодні не подбати про духовне,то можуть настати часи, коли державу не буде кому захищати»,- зазначив Вадим Вітковський. Він пригадав буремний 1943-й, коли у найважчий період Великої Вітчизняної війни було перевидано «Кобзар» Тараса Шевченка, покликаний піднімати бойовий та патріотичний дух воїнів.

З великим зацікавленням учасники зустрічі спілкувались із Іваном Загороднім, автором семи популярних книг про історичну пам’ять народу, його поневіряння на прикладі власної родини ( останній твір «Накувала та сива зозуля»). Генерал-майор КДБ у відставці, починаючи з «Вервольфа» правдиво відтворює справжню історію нашого краю, виправляючи історичні викривлення, коли історія України писалась в тісних рамках комуністичної ідеології.
Подільська земля багата талантами. Перефразувавши відому мудрість про те, що «тисяча маленьких видань пишуть велику історію нашої країни і області», Світлана Василюк запросила усю письменницьку і журналістську спільноту до співпраці та підтримки українського і вінницького книговидання.

 

 

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю ОДА