Виробництво деревного вугілля має бути контрольованим
29.08.17

Зважаючи на соціальну напругу серед населення області, яка викликана діяльністю підприємців, що займаються випалюванням деревного вугілля, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ініціював проведення наради, участь у якій взяли 27 суб’єктів господарської діяльності, 6 проектних організацій, керівництво департаменту АПК, екології та природних ресурсів; державної екологічної інспекції у Вінницькій області, представники інших профільних установ та організацій.

На сьогодні в області деревне вугілля виготовляють 38 суб’єктів господарювання, яким видані дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Разом з тим, залишається певна кількість виробників, які працюють без відповідних дозвільних документів або не дотримуються вимог, що визначені дозвільними документами.

Саме діяльність таких підприємців викликала суттєве збільшення скарг громадян протягом останнього року. Адже саморобне примітивне устаткування («бочки») викидає в атмосферу цілий букет небезпечних речовин (оксид сірки, суспендовані тверді частинки (сажа та інші), смоли, стійкі органічні забруднювачі тощо), які вкрай негативно впливають на здоров’я людей та довкілля.

Саме питанням діяльності виробників деревного вугілля у правовому полі, якості складання відповідних документів проектними організаціями, здійснення державного контролю та налагодження ефективної співпраці бізнес-влада-громадськість була присвячена дана нарада, що відбулась у Департаменті агропромислового комплексу, екології та природних ресурсів.

Зокрема, йшлося про порядок здійснення державного контролю. Як зазначила начальник управління Департаменту АПР, екології та природних ресурсів Оксана Швець, хоча на даний час контроль, що здійснює екологічна інспекція, частково призупинений, залишаються діючими норми статей 16 та 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та ст.48 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», які надають підстави для обстеження підприємств. Так само залишається актуальною вимога до проектних організацій щодо дотримання якості обстежень при складанні обґрунтовуючих матеріалів. Також фахівець висловила надію, що ситуація для всіх зміниться на краще з 12 грудня 2017 року, коли вступить в силу Закон України «Про оцінку впливу на навколишнє середовище».

Заступник начальника державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук зазначив, що оскільки екологічне законодавство України буде наближене до європейського, підприємці змушені вчасно модернізувати виробництво або, в іншому випадку, втратити бізнес. Так, покарання за понаднормативні викиди у ряді країн Європи передбачає один мільйон євро штрафу або 10 років позбавлення волі. Повідомив, що на наступний рік до плану перевірок будуть включені підприємства, що отримали дозволи на викиди. Разом з тим зазначив, що існує цілий ряд підприємств, які працюють без порушень природоохоронного законодавства. 

Голова проектної організації ПП «Інтер-Еко» Вадим Гончарук повідомив, що технологія, яка зазвичай застосовується в області, вкрай примітивна, одна із самих брудних технологій. Але є реальна можливість мінімізувати її вплив на довкілля шляхом відведення піролізних газів, які утворюються у процесі виробництва, та їх спалювання. Це те, що можливо в даних умовах і те, що необхідно зробити. Забруднення у такому випадку зменшується на 95 відсотків, та, відповідно, падає рівень соціальної напруги. Також варто приділяти увагу спілкуванню з громадськістю, завчасно вирішувати проблеми, попереджувати конфлікти. Слід пам’ятати про те, що дозвіл не є абсолютним захистом від перевірок, має бути відповідність викидів умовам дозволу.  

Досвідом успішної діяльності у правовому полі поділився підприємець Володимир Чаплінський, яким налагоджений процес направлення піролізних газів в топку та їх спалювання, внаслідок чого суттєво мінімізовані викиди забруднюючих речовин. Така технологія використовується в США, Канаді, європейських країнах. За 8 років існування підприємства не було жодної скарги на його діяльність.

Підприємець Віталій Калита наголосив на необхідності підтримки державою виробників в питаннях забезпечення сировиною та налагодження постійної співпраці.

Начальник відділу Головного управління Держпродспоживслужби Юлія Гончар, повідомила, що окрім планових перевірок є моніторингове відвідування підприємств та позапланові перевірки. Також, у разі потреби, законодавством передбачена можливість зменшення та збільшення санітарної зони.

Радник першого заступника голови облдержадміністрації Станіслав Нижник-Оскольський повідомив присутніх про можливість та необхідність телефонувати на гарячу лінію ОДА в разі підозри на здійснення рейдерських або корупційних дій. 

Всі учасники зібрання зазначили важливість проведення таких нарад як вдалої форми спілкування та порозуміння.

Підсумки обговорення підбив директор Департаменту Микола Ткачук, який зазначив, що виробництво деревного вугілля стає серйозною галуззю з гарними перспективами подальшого розвитку. Зважаючи на це, бажано створити об’єднання, асоціацію виробників, яка сприятиме повному переходу діяльності галузі у правове поле, матиме потужний потенціал для налагодження дієвого діалогу підприємців з владними структурами області. Враховуючи пропозиції та побажання підприємців, наступна нарада плануватиметься за участю фахівців КП «Віноблагроліс» та Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.


Офіційний сайт Вінницької облдержадміністрації 
www.vin.gov.ua

123