Всесвітній день охорони праці
20.04.18

28 квітня -  День охорони праці в Україні. Цього року девіз Всесвітнього дня охорони праці «Захищене і здорове покоління» збігається із завданнями й метою Всесвітнього дня боротьби із дитячою працею, який відзначають 12 червня.     

Для досягнення поставлених цілей з урахуванням орієнтирів, принципів та суспільної думки щодо майбутнього країни, в інтересах молодого покоління працівників потрібен узгоджений комплексний підхід до викорінення дитячої праці та популяризації культури безпеки і гігієни праці.

За даними Міжнародної організації праці у світі 541 млн. молодих працівників віком  15-24 років, зокрема 37 млн. дітей  працюють в шкідливих умовах, що складає 15% всієї робочої сили. Серед молоді рівень травматизму на роботі на 40% вищий, ніж серед працівників старше 24 років.

В Україні працює майже кожен третій віком від 15 до 24 років, що становить понад 1 млн. наших громадян.В правовому полі інтереси молодідо 18 років захищені нормами  трудового законодавства (не дозволено прийом на роботу осіб до 16 років, установлено скорочений робочий тиждень, заборонено працювати вночі та в позаурочний час ), але відповідного захисту потребує і молодь до 24 років, яка ще не має належних навичок та достатнього досвіду, не досягла фізичної і психологічної зрілості.

За результатами державного нагляду, спрямованого на запобігання економічній експлуатації молоді, зокрема дітей, виконанню робіт, небезпечних для їхнього життя і здоров’я, установлено, що 65% перевірених підприємств, де використовують працю неповнолітніх, порушують права дітей.

Найбільше дитячу працю використовують у сфері послуг (58%), промисловості (20%), сільському господарстві (22%). Причинами залучення дітей до роботи у зазначених галузях є низькі вимоги до якості робочої сили, значні потреби у використанні ручної праці, необізнанність дітей зі своїми правами (оплата праці, відпочинок, тощо).

Звертаємось до всіх керівників і працівників підприємств, установ, організацій різних форм власності, профспілкових організацій із закликом забезпечити виконання вимог Закону України «Про охорону праці» та сприяти організації гідних і безпечних умов праці для молодих працівників, долучатися до роботи з формування культури безпеки та гігієни праці. Майбутнє України – захищене і здорове покоління, наша молодь.

Віктор Павлишен - головний спеціаліст сектору з оплати та охорони праці управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації

123