Вже вп'яте святкуємо День вишиванки y Чечельницькому р-ні
21.05.20

Всесвітній день вишѝванки — міжнародне свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Його святкують щороку в третій четвер травня (цього року припадає на 21 травня). Свято самобутнє і самодостатнє, воно не прив'язане до жодного державного чи релігійного свята.

Зазвичай на День вишиванки у Чечельницькому районі школярі одягали вишиванки та прямували на уроки, дорослі – на роботу. Однак цього року карантин, введений через СОVID-19, вніс свої корективи. Всі масові заходи скасовано, але День вишиванки – ні.

Тому закликаємо всіх, хто в душі вважає себе українцем, одягнути українську вишиванку і навіть в умовах карантину знайти спосіб продемонструвати свій своєрідний генетичний код. Якщо ви працюєте звично на робочому місці – одягніть вишиванку на роботу, якщо ж ви змушені працювати дистанційно або є учнем, студентом – то все одно вдягніть вишиванку, зробіть фото та оприлюдніть їх у соціальних мережах Facebook чи Іnstagram. Проявити свою креативність можна різноманітними способами.

З історії свята

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка студента Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку їх одягли кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня. До нього почала долучатися й українська діаспора по всьому світові, а також прихильники України.

Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято не передбачає обов'язкових заходів, окрім одягання вишиванки на роботу чи навчання. Але протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Також уже традиційно організовують і цікаві фотоконкурси у соцмережах - наприклад, «Найкраща вишиванка» або «Найкраще фото у вишиванці» (і не лише в Україні).

А ще українські вишиванки у нас стало модно одягати і в інші свята, наприклад, у День незалежності України та на Покрову Пресвятої Богородиці, чи на 1 вересня і останній дзвоник у школі і т. п.

Таким чином українці виражають свою національну та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість, пробуджують генетичну пам’ять, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів. Акція показує, що сучасна молодь пам'ятає й шанує українські традиції, пишається своїм минулим і тим, що ми — українці — нація з багатою історією та глибоким корінням.

123