Як харчуються наші діти?
17.08.17

За даними Міністерства охорони здоров'я і соціального розвитку, тільки 30% школярів залишаються відносно здоровими. Саме в шкільні роки збільшується на 20% кількість дітей, що мають хронічні захворювання, а частота хронічної патології зростає в 1,6 раза.  

Як харчуються наші діти?  Це дуже важливе питання. З кожним роком зростає кількість дітей із різними захворюваннями шлунково - кишкового тракту. Гастрити і коліти виявляють майже у кожного четвертого підлітка, і виразкова хвороба теж сильно «помолоділа». Дуже часто вранці багатьом дітям їсти просто не хочеться. У кращому випадку вони проковтнуть бутерброд. У школі мало кому з них вдається поїсти в спокійній обстановці - перерви занадто малі для цього. Обід в шкільній їдальні - це часто не та їжа, яку хоче дитина. І тільки ввечері вдома їм вдається поїсти так, як треба. Якщо, звичайно,  мама не віддає  перевагу годувати  свою сім'ю сосисками чи магазинними пельменями. 

Але є деякі загальні закони харчування, які сприяють кращому засвоєнню їжі. Безумовно, багато мам їх добре знають. Інші інтуїтивно відчувають, що краще для їх дитини. Але все-таки деякі якось обходяться без них. А в результаті у дітей і надмірна вага, і хвороби травного тракту, і порушення обміну речовин. 

Одне з головних правил прийому їжі - наявність почуття голоду. Почуття голоду - це знак, який подає організм та означає, що організм готовий до прийому їжі. Якщо змушувати їсти дитину, яка не відчуває почуття голоду, то поглинання їжі навряд чи піде їй на користь. Адже дуже часто ми годуємо своїх дітей не тоді, коли їм хочеться їсти, а тоді, коли «треба». 

Їжу, щоб вона краще засвоїлася, необхідно ретельно пережовувати, тому на будь-який прийом їжі має бути відведено достатньо часу. Крім того, зрозуміло, що підганяти повільну дитину словами «Їж швидше!» не слід, навпаки, корисніше буде нагадування про те, щоб вона не поспішала, намагалася краще пережовувати їжу.

Ще одне важливе правило: їжа повинна бути смачною. Як виявилося, несмачна їжа погано засвоюється організмом. Така їжа змушує голодну людину  вдаватися до різних приправ і спецій, а це, у свою чергу, впливає на смак, спотворює його. І з часом натуральна їжа без приправ буде здаватися людині абсолютно позбавленою смаку. 

Не можна приймати їжу в стані роздратування, у поганому настрої, відчуваючи страх, смуток та інші негативні емоції. На думку деяких дієтологів, їжа в такому стані може призвести до виникнення гастриту або виразкової хвороби. 

Після їжі не слід відразу братися за важку роботу, треба годинку відпочити, і заняття фізкультурою і спортом відразу після прийому їжі протипоказані. Це правило в школі часто порушується: урок фізкультури часто йде відразу за обідньою перервою. Ті, хто складають такий розклад, чомусь зовсім не думають, як важко дітям бігати і стрибати з повним шлунком.

Відповідно до вимог з організації харчування дітей, воно повинне бути різноманітним та збалансованим, по можливості включати всі продукти, які необхідні людині, щоб отримувати всі важливі поживні речовини, вітаміни, мінерали. Особливо важливо вживати в їжу м'ясо, молоко та кисломолочні продукти, овочі, фрукти, злаки, зелень.

Також всім батькам необхідно тримати курс на «відповідальний тип виховання». Стиль виховання, якого дотримуються батьки, може зробити значний вплив на ймовірність розвитку у дитини раннього ожиріння або появи надлишкової ваги. 

До такого висновку прийшли автори дослідження, проведеного серед учнів перших класів американських шкіл. За даними вчених, найбільше набрати зайві кілограми ризикують діти, яких виховують в атмосфері крайньої строгості і постійних заборон. Ризик надмірної ваги для таких дітей у 5 разів перевищує середні показники по їх віковій групі в США. У той же час, у занадто поступливих батьків діти також стикаються з проблемами зайвої ваги. 

Найбільш доцільним, на думку дослідників, є так званий «відповідальний» стиль виховання, коли, не перестаючи контролювати  поведінку дитини, батьки уважно ставляться до його побажань, смаків та запитів.   

123