Як не порушити трудове законодавство при наданні відпустки
04.08.20

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Про таку вимогу ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону України «Про відпустки» нагадали фахівці Управління Держпраці у Полтавській області.

Вирішення питання своєчасної оплати відпусток особливо актуальне у випадках, коли працівника слід відправити у відпустку за графіком. Згідно ст.10Закону України «Про відпустки» конкретний період надання щорічної відпустки у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше, як за два тижня до встановленого графіком терміну.

При цьому триденний строк для виплати відпускних слід рахувати у календарних днях, а день виплати відпускних не враховується. Але якщо останній день строку виплати відпускних припадає на вихідний день, відпускні слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Однак як вчасно виплатити відпускні, коли у працівника виникла термінова необхідність за сімейними обставинами піти у відпустку буквально наступного дня після подання заяви і складання наказу?

Фахівці Держпраці говорять, що у виняткових випадках у разі настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у терміни, коли неможливо провести її оплату у строки, зазначені у ст.115 КЗпП та у ч.1 ст.21 Закону України «Про відпустки», в заяві працівник має право вказати про отримання зарплати за таку відпустку в терміни, визначені за згодою між працівником та роботодавцем. У таких випадках це не може розглядатися як порушення вимог законодавства про працю.

Така можливість оформлення виплати відпускних слідує  з положень ст.7 Конвенції про оплачувані відпустки № 132.

Отже, за наявності окремої угоди між працівником і роботодавцем про надання та строки оплати відпустки (яку можна прописати в заяві та наказі про надання відпустки), коли у зв’язку зі зверненням працівника про надання такої відпустки у стислі строки, не передбачені графіком відпусток, неможливо провести її оплату відповідно до вимог ст. 115 КЗпП та ст. 21 Закону України «Про відпустки»виплатити відпускні можна  у строки, які визначені такою угодою.

Начальник відділу з питань правового забезпечення та діловодства  апарату райдержадміністрації Наталія НИКИТЮК

123