Як приватизувати ділянку під своїм будинком?
22.09.20

Якщо Ви користуєтеся земельною ділянкою, більш того, на ній стоїть Ваш будинок, але оформити право власності на землю «руки не доходили», ця консультація якраз для Вас. Адже вона присвячена особливостям приватизації земельної ділянки саме в таких випадках.

Ситуація, коли земельна ділянка знаходиться у фактичному користуванні громадянина, але права на неї не оформлені, могла скластися при наступних обставинах:

  1. Земля виділялася для будівництва за часів Радянського Союзу. Варто відзначити, що якщо земля під будинком не була приватизована, то не має значення на кого виділялася земельна ділянка, має значення, хто власник будинку, адже саме в його користуванні перебувати земля. Така ситуація часто зустрічається, адже будинок з неоформленою землею міг бути отриманий у спадок або за договором дарування.
  2. Земельна ділянка була виділена дачним або садовим кооперативом.
  3. Громадянин самовільно здійснив будівництво і немає жодних документальних підтверджень прав на землю. Варто зазначити, що право приватизувати ділянку на законних підставах з'являється в разі сумлінного, відкритого і безперервного користування протягом менше 15 років, так звана набувальна давність. Але приватизувати на такій підставі можна лише в порядку, встановленому для безоплатної приватизації , (Нагадаємо, що відповідно до статті 118 Земельного кодексу України, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) можна приватизувати земельну ділянку безкоштовно в розмірі не більше 0,25 гектара в селах, не більше 0,15 гектара - у селищах, не більше 0,10 гектара в містах; для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара. Таким чином, наприклад, приватизувати земельну ділянку під житловим будинком в місті можна в розмірі не більше 10 соток.

Відзначимо, що в разі приватизації земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, технічна документація розробляється на замовлення власника житлового будинку без надання дозволу органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, на відміну від безоплатної приватизації земельної ділянки із земель державної або комунальної власності. Зазначене вже значно полегшує процедуру приватизації рівно на один крок.

Крок 1. Присвоїти кадастровий номер земельній ділянці

Якщо у ділянки вже сформований кадастровий номер, відразу переходьте до кроку 2. Якщо ж ні, то поспішаємо повідомити, що у випадку, якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власників такого будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Забороняється вимагати для присвоєння земельній ділянці кадастрового номера інші документи. такий кадастровий номер діє з моменту його присвоєння.

Тобто для присвоєння кадастрового номера земельній ділянці необхідно:

  1. Замовити розробку технічної документації по встановленню меж земельної ділянки в натурі у фізичних або юридичних осіб, які мають ліцензію на проведення робіт із землеустрою. По закінченню цього етапу Ви отримуєте відповідний проект і XML файл до нього.
  2. Звернутися в Територіальний орган Держгеокадастру за місцем знаходження земельної ділянки, а саме до державного реєстратора, з відповідною заявою, до якої додати технічну документацію і XML файл, копію паспорта та ідентифікаційного коду заявника, документи (нотаріально-завірені копії), що дають право на розробку технічної документації (документи на будинок, акт на землю і т.п.)

Як результат реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі Ви отримаєте виписку з кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером.

Якщо земельній ділянці присвоєно кадастровий номер і на нього був виданий акт на право постійного користування або щодо якого був оформлений договір оренди, приватизація може здійснюватися без технічної документації із землеустрою, на підставі технічних матеріалів та документів, що засвідчують право користування земельною ділянкою. З умовою, що при приватизації не буде зміни цільового призначення земельної ділянки.

Крок 2. Подати заяву до органів виконавчої влади або місцевого самоврядування

Громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, що знаходиться в його користуванні і на якій розташований житловий будинок, подає заяву до відповідного органу залежно від того, де знаходиться земельна ділянка.

Важливо що, якщо житловий будинок перебуває у спільній власності кількох громадян, заява подається одночасно всіма співвласниками будинку.

Заяву може подати і представник, але його повноваження повинна підтверджувати довіреність, копія якої додається до заяви.

У заяві зазначаються прізвище, ім'я, по-батькові заявника, місце проживання, місцезнаходження земельної ділянки, її розмір, підстави перебування земельної ділянки в користуванні зацікавленої в приватизації особи.

До заяви додаються копії паспорта громадянина і довідки про присвоєння йому індивідуального ідентифікаційного коду.

Ви плануєте приватизувати земельну ділянку, на якій розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, і якій присвоєно кадастровий номер на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки? У такому випадку до заяви необхідно додати:

  • технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки;
  • витяг з Державного земкадастру;
  • електронний файл in4 і файл XML.

У разі приватизації земельної ділянки без зміни її меж та цільового призначення, право громадянина на користування якою посвідчене державним актом на право постійного користування землею або договором оренди землі, необхідно докласти технічні матеріали та документи, що підтверджують розмір земельної ділянки, а також копію державного акта на право постійного користування земельною ділянкою або договору оренди землі.

Якщо не земельній ділянці знаходиться будинок, права на який оформлені, необхідно додати копії документів що підтверджують право власності на будинок. Такими можуть бути: договір купівлі-продажу, свідоцтво про право спадщини, договір дарування.

Якщо земельна ділянка була виділена дачним або садовим кооперативом, додатково необхідно додати довідку дачного (садового) кооперативу (товариства) про те, що зацікавлена ​​особа є членом цієї організації і про виділення їй конкретної ділянки відповідно до схеми (плану) організації території кооперативу (товариства).

У разі набувальної давності на земельну ділянку, необхідно додати документи, які підтверджують сумлінне, відкрите і безперервне володіння земельною ділянкою протягом 15 років. Але як правило факт такого володіння доведеться визнавати через суд.

Крок 3. Рішення уповноваженого органу про передачу у власність земельної ділянки та реєстрація прав на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

Після розгляду документів, уповноважений орган виносить рішення про приватизацію земельної ділянки, яке є підставою для реєстрації права власності.

Зареєструвати власність або інші права на землю можна через місцевий центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який приймає документи для держреєстрації прав на нерухоме майно, або у нотаріуса.

Результат цього кроку - виписка з Державного реєстру прав про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

В кінці розшифруємо, що означає уповноважений орган. Так, відповідно до статті 122 Земельного кодексу України, сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб. Районні державні адміністрації на їх території передають земельні ділянки із земель державної власності, у власність або в користування в межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для: ведення водного господарства; будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі), індивідуального дачного будівництва.

Що стосується Держгеокадастра і його територіальних органів, ці органи виконавчої влади надають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або в користування для всіх потреб.

Тобто, для визначення того, до якого органу необхідно звертатися, потрібно врахувати місцезнаходження земельної ділянки та її цільове призначення.

У будь-якому випадку, з приватизацією тягнути більше не варто, адже законодавство в країні змінюється, а процедура приватизації легше не ставатиме. До того ж неоформлена земля може привернути увагу шахраїв. Так що, краще оформити право на землю і «спати спокійно».

 

Нагадуємо ,що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: смт. Чечельник, вул. Свято- Михайлівська 7 або за телефоном (04351) 2-10-47, та безкоштовним номером 0 800 213 103, такожза правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua

 
 
123