Як захистити громадські пасовища?
17.06.20

Відповідь на це питання надає в.о. заступника начальника відділу у Чечельницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Ірина МАКСИМОВА. «Наразі, фахівці землевпорядної служби області проводять роботу з оформлення земельних ділянок для створення громадських пасовищ. Адже, забезпечення потреб територіальних громад у випасанні худоби шляхом створення громадських пасовищ за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності сприятиме розвитку самого скотарства», – зазначила  Ірина Віталіївна. 

На виконання доручення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, щодо врегулювання питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, якими місцеві жителі користувалися для сінокосіння і випасання худоби, без належного оформлення речових прав, та збільшення площі громадських пасовищ, відділом у Чечельницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області була отримана та проаналізована  інформація станом 12.06.2020 року. (ПЕРЕГЛЯНУТИ).

Відділ у Чечельницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області нагадує, що відповідно до  п.2 статті 34 Земельного кодексу України органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть створювати на землях, що перебувають у власності держави чи територіальної громади, громадські сіножаті і пасовища. Якщо в населеному пункті багато громадян тримає худобу, вони можуть звернутись до місцевої ради з пропозицією щодо створення громадського пасовища, а також орган місцевого самоврядування може ініціювати це за власною ініціативою.

У випадку, якщо земельна ділянка для цих цілей може бути виділена із земель комунальної власності, в межах населеного пункту, сільська (місцева) рада самостійно приймає рішення про утворення громадського пасовища.

Якщо земельна ділянка розміщена за межами населеного пункту на землях державної власності, то місцева рада має вирішити питання передачі земельних ділянок державної власності у комунальну власність, відповідно до статті 117 Земельного кодексу України.

Органу місцевого самоврядування необхідно звернутися до територіального органу Держгеокадастру за місцем знаходження земельної ділянки із заявою (клопотанням) про надання викопіювання із чергового кадастрового плану на земельні ділянки, які планують для створення громадського пасовища.

Після отримання відповідного наказу, рада має замовити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для її формування та реєстрації в Державному земельному кадастрі та реєстрації права комунальної власності в Державному реєстрі речових прав.

Лише по завершенню вищезазначеної процедури земельна ділянка переходить з державної власності у комунальну і громадські пасовища вважаються створеними.

Контроль за користування пасовищем на землях комунальної власності здійснює місцева рада.

Також звертаємо увагу, що громадське пасовище не може передаватися в оренду або за іншим договором у користування, оскільки це земельна ділянка сільськогосподарського призначення загального користування.

За земельну ділянку громадського пасовища та сіножаті, яка знаходиться у власності сільської ради і використовується для загального користування, ні земельний податок, ні орендна плата не сплачується.  Разом з тим сільська рада має право визначити розмір плати  з кожного громадянина, який має худобу (залежно від її кількості  та виду) і який буде користуватися цим громадським пасовищем або сіножаттю.

 
 
123