Як живуть сусіди в ОТГ?
23.11.17

В Україні триває об’єднання територіальних громад. Вінниччина в цьому процесі,  хоч і не займає передові позиції, але системно та стабільно впроваджує на своїй території  децентралізацію. Станом на листопад  2017 року  ми вже маємо 33 ОТГ, і маємо вже певні позитивні результати.

Що  отримала людина – член об’єднаної громади в результаті децентралізації? З цим питанням група представників ЗМІ відправилась в ОТГ Вінниччини.

Якушинецька - одна з перших ОТГ. До її складу увійшло вже 8 сіл, загальна кількість мешканців майже 14 тисяч, плановий бюджет на 2017 рік – 38,6 мільйона гривень. Вже на 1 жовтня виконання бюджету становило 107,4%.  Лише протягом цього року в цій ОТГ  проведено капітальний ремонт 26 вулиць, створено опалювальний пункт при ДНЗ «Малятко» у с.Майдан, загальною вартістю 218 тисяч гривень., створено Муніципальну поліцію, відкрито нову пожежну частину та організовано роздільне сортування сміття.

Барська міська ОТГ об’єднала дві ради і тепер має кількість населення 17 тисяч. Плановий бюджет на 2017 рік становить 88,4 мільйона гривень.  За рік існування в цій ОТГ здійснено капітальний ремонт вулиць, запроваджено систему роздільного збирання сміття, технічне переоснащення сортувальної станції на полігоні ТВП загальною вартістю більше 9 мільйонів гривень.

Томашпільська селищна ОТГ створено в кінці 2016 року об’єднала в собі 4 прилеглих села, але на цьому не зупиняється і наразі планується приєднання ще трьох сіл. Чисельність ОТГ 7,5 тисячі населення, плановий бюджет на 2017 рік – 31,8 мільйона. Лише за один рік в цій ОТГ придбано багато техніки для комунального господарства, яке обслуговуватиме  населення, здійснено капітальний ремонт доріг, асфальтування пішохідних доріжок, освітлення вулиць, придбано для підвозу населення ОТГ мікроавтобуси.

Попереду ще багато роботи, багато планів, але вже сьогодні мешканець ОТГ відчув на собі позитивні зміни, адже ці об'єднані громади інвестували сотні мільйонів гривень у розвиток СВОЇХ територій.

«Такі ОТГ чітко показують переваги децентралізації. Вони ніколи до цього не мали таких бюджетів. Не мали на рахунках таких коштів і можливості направляти їх на ті об’єкти які дійсно потребують фінансової підтримки» - коментує перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. «Я підтримую запропоновану ініціативу Уряду та Президента України і переконаний, що завдяки бюджетній децентралізації, децентралізації повноважень - саме людина відчує комфорт проживання в такій громаді» - переконаний Андрій Гижко.

Також, за словами посадовця  для тих ОТГ які розвиваються та для тих які будуть створені залишається головне питання - вміння правильно розпорядитися тим ресурсом, який буде у них. Такі громади  повинні мати чітку стратегію розвитку, вміти передбачати  ризики, стимулювати громадську активність, залучати інвестиції, робити і показувати результати роботу. «Працювати! Працювати багато, на користь кожного мешканця ОТГ» - такий девіз, за словами Андрія Гижка, мають нинішні голови ОТГ і такий девіз має бути у тих хто об’єднається.

123