Як зробити комфортним життя для людей з інвалідністю
13.10.17

Важливо подбати про комфортний вхід для усіх людей, не залежно від того чи мають вони інвалідність чи ні. При облаштуванні вхідної площадки зверніть увагу на створення доступності до будівлі для маломобільних груп населення.У всіх об’єктах громадського призначення повинна бути візуальна інформація про розташування місць, пристосованих для людей з інвалідністю.

Власник будівлі на всій прилеглій території повинен забезпечити безпроблемне та безпечне пересування усім категоріям громадян не залежно від того, чи це людина на візку, чи з порушеннями зору, або слуху, чи іншими нозологіями. Щоб забезпечити доступність для людей з порушенням зору, застосовують орієнтаційні підказки й контрастні предмети, завдяки чому вони легше орієнтуватися у просторі. Рекомендовані кольори: жовтий – червоний, білий – синій. Контрасти використовують коли необхідно вказати напрямок до закладу, для попередження про небезпечні зони або предмети.

Елементи благоустрою, які можуть бути перешкодою для людей з порушенням зору, слід розміщувати в одну лінію поза пішохідною зоною. Рекомендується використовувати такі позначки: чорний та жовтий – для позначення перешкод (напр. стовпів, вказівних знаків). Для маркування використовуються стійкі фарби, на колір яких не впливають погодні умови.

Підхід до будівлі, пандус та територія біля входу мають бути звільнені від рекламних стійок, сміттєвих баків тощо для вільного пересування.

Важливо!

Усім категоріям людей необхідно забезпечувати комфортне отримання інформації чи послуг.

З вимогами щодо створення доступного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населенняможна ознайомитись у ПОРАДНИКУ (завантажити).

123