З 1 липня 2018 року вводиться новий стандарт на молочну продукцію
25.01.18

З 1 липня 2018 року вводиться в дію ДСТУ 3662:2015 „Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови” та підвищення конкурентоздатності молочної продукції шляхом дотримання загальноприйнятих положень, встановлених міжнародними стандартами систем менеджменту якості та безпечності. Про це йшлося 24 січня під час наради, що відбулась під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка.

Участь у нараді взяли директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук, начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук, заступник генерального директора з підтвердження відповідності ДП «Вінницястандартметрологія» Світлана Іонова та керівники молокопереробних підприємств Вінницької області.

У вступному слові Андрій Гижко зазначив, що питання стосовно введення нового стандарту на молоко викликало значне занепокоєння серед селянських господарств, де виробництво та реалізація його є основною статтею доходів сільського населення: «Інформація, яка розповсюджується, що 1 липня переробні підприємства не зможуть приймати молоко другого ґатунку від господарств населення, почала створювати соціальну напругу на селі. В той же час, питання покращення якості молока в господарствах населення з введенням нового стандарту набрало надзвичайно великої ваги як на державному, так і обласному рівнях. Тому, розуміючи реалії молочної галузі та необхідності поступового переходу - адаптації виробників молока та переробників до нових вимог закупівлі, ми запросили всіх вас, щоб обговорити дане питання та почути від керівників молокопереробних підприємств, керівників окремих обласних служб пропозиції щодо напрацювання алгоритму дій для поступового приведення вимог якості молока-сировини від господарств населення до більш високих норм. Для забезпечення виробництва молока належної якості держава надаватиме значну підтримку. На розвиток галузі в бюджеті цього року передбачено 4 млрд. грн. Наразі розробляється механізм використання цих фінансів. Кошти будуть зосереджені на будівництві та реконструкції молочнотоварних ферм, придбанні необхідного обладнання».

Державна підтримка та готовність галузі є ключовими принципами перегляду діючих норм якості. «Після визначеного перехідного періоду використання молока другого сорту буде дозволено у виробництві нехарчових продуктів, тому заборони на закупівлю молока другого сорту не буде», - зазначив Андрій Гижко.

Також під час наради перший заступник голови ОДА проінформував присутніх, що сьогодні в області працює 15 молокопереробних підприємств та близько 20 малих приватних молокопереробних цехів проектною потужністю переробки понад 2,5 тис. тонн молока на добу: «Молокопереробна галузь є однією з найпотужніших галузей харчової і переробної промисловості області, підприємства якої щорічно переробляють більше 600 тис. тонн молока. За минулий рік ми зберегли першість в Україні – 851 тис. тонн молока».

У ході наради Микола Ткачук проінформував присутніх про стан в молочній та молокопереробній галузі області:

«По валовому виробництві молока у всіх категоріях господарств Вінниччина займає чільне місце. За статистичними даними, сьогодні виробництво молока складає 851 тис. тонн. У тому числі в сільськогосподарських підприємствах виробництво молока збільшилося на 2% і становить 197 тис. тонн (23%), в господарствах населення – 653 тис. тонн (77%).
Надій молока на корову сільськогосподарського підприємства складає 6,72 тис. кг на одну корову – це найкращий показник за 10 років у галузі тваринництва.

Поголів’я корів у всіх категоріях господарств нараховується 157 тис. голів. У сільськогосподарських формуваннях - 32,4 тис. голів, у господарствах населення - 124,7 тис.

Протягом 2017 року в шести господарських підприємствах проведено реконструкцію тваринницьких приміщень. Завершено інвестиційні проекти в шести господарських підприємствах, найбільші з них у Мурованокуриловецькому районі - ПП «Велес Віта» проектною потужністю 504 гол./місць та в Оратівському районі - АКПП «Золота нива» потужністю – 500 гол./місць.  

Що стосується галузі харчової та переробної промисловості, Вінниччина виробляє найбільше в державі молока і посідає провідні позиції з виробництва окремих видів продукції. В загальній кількості це складає: молока обробленого рідкого - 35,8%  від загального державного виробництва, масла вершкового - 19,8%, молока та вершків – 27%. У структурі реалізованої продукції харчової промисловості області обсяг реалізованої продукції молокопереробної галузі складає 20%.

Найпотужнішими виробниками молочної продукції в області є ПАТ «Вінницький молочний завод «Рошен», ТОВ «Люстдорф» (місто Іллінці), ПраТ «Літинський молокозавод», Тульчинська та Крижопільська філії ТОВ «ТерраФуд».

Заготівля молока від господарств населення в області здійснюється через стаціонарні заготівельні пункти, яких в області створено та сьогодні нараховується понад 700 одиниць, та понад 900 мініхолодильних установок, що розміщені в сільській місцевості. За 2017 рік молокопереробними підприємствами області закуплено і перероблено 547 тис. тонн молока. В структурі закупівлі молока переважає закупівля молочної сировини від сільгосппідприємств -  373 тис. тонн молока (68,2 %), від індивідуальних господарств населення, відповідно, – 174 тис. тонн (31,8 %). Загалом, від загального обсягу молока сільськогосподарських підприємств, підприємствами області прийнято від 63% - молоко вищого ґатунку, 20% - молоко першого ґатунку, відповідно лише 5,3% - молоко другого ґатунку. Тоді, коли у населення – 94% молока другого ґатунку, та лише 5% - першого класу, базисної жирності.

Згідно чинного законодавства, на сьогоднішній день проводиться робота по формуванню та впровадженню Міжнародної системи управління безпекою харчових продуктів (ХАССП). Молочна галузь має високий експортний потенціал, продукція підприємств галузі експортується в понад 50 країн світу. За 11 місяців 2017 року експортовано 21 тис. тонн молока на суму майже 55,8 млн. дол. США. За останні роки в розвиток галузі залучено значні інвестиційні ресурси. Зокрема, побудовано і введено в експлуатацію один із найпотужніших в Україні молокозавод у м.Вінниця ПАТ „Вінницький молочний завод „Рошен”, який переробляє 600 тонн молока за добу. Побудовано цех з виробництва кисломолочної продукції на ТОВ „Люстдорф” м.Іллінці потужністю виробництва 80 тонн кисломолочної продукції за добу. У Вінницькій області діє програма по особистих селянських господарствах, згідно з якою з обласного бюджету на компенсаційні виплати за придбання доїльних установок виділено 2,5 млн. грн.».

У свою чергу про дотримання ветеринарно-санітарних вимог при заготівлі молочної сировини та збільшення надходження від господарств населення якісної сировини на молокопереробні підприємства присутніх проінформував Григорій Сидорук. Про введення з 1 липня 2018 року ДСТУ 3662:2015 „Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови” та підвищення конкурентоздатності молочної продукції шляхом дотримання загальноприйнятих положень, встановлених міжнародними стандартами систем менеджменту якості та безпечності, надала інформацію присутнім Світлана Іонова.

У другій частині наради керівники молокопереробних підприємств Вінниччини мали змогу поділитися своїми планами на 2018 рік та внести деякі пропозиції щодо забезпечення безпечності сировини і покращення її якості.


Офіційний сайт Вінницької облдержадміністрації 
www.vin.gov.ua

123