З вересня 2014 року вступає в силу Закон України "Про вищу освіту"

 

З вересня 2014 року вступає в силу Закон України «Про вищу освіту»
У Київському національному університеті ім. Т.Г.Шевченка 6 вересня відбулася нарада з питань імплементації Закону «Про вищу освіту» для керівників вищих навчальних закладів України за участю Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, Міністра освіти і науки Сергія Квіта, народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілії Гриневич.
Міністр освіти і науки Сергій Квіт підкреслив важливість прийняття Закону «Про вищу освіту», який саме з сьогоднішнього дня вступає в силу.
 Сергій Квіт зазначив, що Уряд приділяє багато уваги питанням освіти: «Попри те, що сьогодні в країні йде війна, наш Уряд, наша влада пам’ятають про освіту – наше майбутнє. Саме тому на цій нараді присутній Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, який брав активну участь у розробці законопроекту «Про вищу освіту», був його співавтором».
 Міністр особливо наголосив що, Закон «Про вищу освіту» має стати лише інструментом підвищення якості української освіти.
 Голова Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Лілія Гриневич зазначила, що з прийняттям демократичного, проєвропейського та системного закону розпочинається нова віха розвитку української вищої освіти.
Голова Комітету ВРУ звернула увагу на три етапи впровадження реформи. Перший – це доопрацювання законодавчої бази, без якої не можливо прийти до нових стандартів. Другий - з вересня 2015 року розпочне роботу Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, а ВНЗ перейдуть на максимальне навантаження викладачів у 600 годин (замість 900) - і це означає, що навчальні програми будуть змінені у відповідності до нових освітніх стандартів. Також, за новим законом, студентам надається право обирати зміст освіти – до 25% , що посилить конкуренцію між викладачами. Ще один етап - третій, з якого розпочнеться додаткове можливе фінансування деяких положень Закону, - з 1 січня 2016 року.
 Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що ключове питання, яке Міністерству освіти і науки потрібно вирішувати разом із Міністерством соціальної політики, - це прив’язка освіти до ринку праці.
Закон «Про вищу освіту» містить багато новацій, зокрема реальний статус автономії вищого навчального закладу. За словами Прем’єр-міністра Міністерство освіти і науки повинно займатися виключно виробленням державної політики, а не керуванням кожним вузом, призначенням кожного ректора і впливом на вищу освіту через те, кому дає державне замовлення, а кому ні.
 Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун ознайомила учасників наради із новим сайтом, який було розроблено у МОН з метою втілення у життя Закону «Про вищу освіту». Адреса нового сайту - osvita.gov.ua. Новостворений сайт буде постійно наповнюватися інформацією та стане майданчиком для комунікацій та обміну думок.
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА