За це варто було боротися - Закон у Раді

 

За це варто було боротися - Закон у Раді
Нудні розмови про закони, інтелігентні дебати та результативне голосування без бійок і гвалту? Ні, таким життя українського парламенту уявити не можнабуло. За Верховною Радою вже давно закріпилось ганебне звання «цирку», де під куполом виступають не повітряні акробати, а зазвичай клоуни-важкоатлети. Звичний результат їхньої плідної праці відповідний: зламані носи та струси мозку. І це ще кращий випадок! Гірший – відверте беззаконня чи злочинні закони, дружно проголосовані кнопкодавами. 
Яскравий приклад  – голосування за «диктаторські закони». Те саме голосування, яку переповнило чашу терпіння людей і революція гідності отримала новий імпульс.  Відверта нахабність, порушення процедури та цинізм депутатів був покараний -  обурені українці на барикадах показали «обранцям народу», хто в країні господар. Урок Майдану не минув для депутатів даремно. Скажімо, 8 квітня парламент ухвалив три дуже серйозні та резонансні закони, надзвичайно важливі для реформування країни. Це закон про люстрацію судів, закон про скасування утилізаційного збору та закон про вищу освіту. 10 квітня ухвалений Закон України "Про здійснення державних закупівель", а також ухвалений у першому читанні довгоочікуваний і вкрай потрібний для демократичного реформування політичної системи закон про парламентську опозицію.
Закон  "Про відновлення довіри до судової системи України", або ж, закон про люстрацію судів – надзвичайно важливий крок до справедливості. Він передбачає проведення спеціальної перевірки суддів, які працюють у судах загальної юрисдикції. Перевірка суддів відбуватиметься впродовж одного року від дня формування складу Тимчасової спеціальної комісії. У складі комісії -  15 членів. П'ятьох з них обере Пленум Верховного Суду України з числа суддів у відставці, що протягом останніх п'яти років роботи не обіймали адміністративних посад, а також не є членами будь-якої політичної партії. Наступна п’ятірка призначається  урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики.  Останні п'ятеро  членів тимчасової спецкомісії – квота Верховної Ради.
 
Тепер кожен громадянин та юридична особа зможуть подати до Тимчасової спеціальної комісії заяву про проведення перевірки того чи іншого судді, якщо його рішення викликають підозру. Підставами для перевірки є обмеження прав громадян на проведення мітингів і демонстрацій, обрання певних запобіжних заходів і обвинувальних вироків щодо осіб, які визнані політичними в'язнями.
Щойно закон набере чинності, понад 600 осіб, які брали участь у репресіях проти Майдана  будуть звільнені. У списку на звільнення  керівники вищих спеціалізованих судів, їхні заступники, голови апеляційних судів і їхні заступники, а також керівники місцевих судів із заступниками.Також повноваження втратять частина членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
Ще одна спільна перемога майданівців і влади - скасування утилізаційного збору. Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо відміни утилізаційного збору та акцизу переобладнання транспортного засобу)»  припиняє існування обурливого винаходу влади Януковича. Нагадаємо, що закон про утилізаційний збір стосувався усіх сегментів автомобільного ринку, а суми податку були такими: для нових легкових автомобілів збір (залежно від об'єму двигуна) - від 4 730 до 30 250 грн; для нових комерційних, вантажних автомобілів і автобусів (у залежності від повної маси) - від 8 800 грн. Утилізаційний збір, наче «бочкове мито» у середньовічній Англії, обурював тисячі людей до Майдану, а під час Революції Гідності для багатьох був додатковою мотивацією брати участь у протестних акціях.
Ухвалений ВР закон передбачає звільнення від оподаткування акцизним податком операцій щодо переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль та скасування сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів. Нескладно спрогнозувати, що після скасування утилізаційного збору автівки подешевшають. А це, своєю чергою, пожвавить ситуацію на ринку автомобілів. Експерти твердять,що особливо вигідно стане купувати малолітражки.
 
Напередодні вступної кампанії закон  "Про вищу освіту" у першому читанні підтримали 230 депутатів.  Плюси  закону полягають у збільшені прав університетів та легалізації зовнішнього незалежного оцінювання.
Найбільше з українського бюджету крали на державних закупівлях – сотні мільярдів гривень щороку. Новий закон про здійснення державних закупівель, насамперед, передбачає різке скорочення (з 44 до 10)переліку випадків, на які не поширюється його дія, а також скорочення переліку підстав для застосування неконкурентної процедури держзакупівель. А процедура закупівлі в одного учасника приведена до практики застосування подібної процедури в країнах Євросоюзу. Максимально спрощується доступ громадськості до інформації про державні закупівлі. Варто загадати і про таку новацію закону, як недопущення до участі у тендерах юридичних осіб, що зареєстровані в офшорних зонах.
Серед політиків і експертів про необхідність узаконення прав парламентської опозиції як гарантії демократичного розвитку країни не говорив тільки геть ледачий. Говорили, фактично, усі роки незалежності України. Нарешті, ми за крок до мети. Верховна Рада в першому читанні ухвалила Закон "Про парламентську опозицію". Суть його в тому, що депутати, котрі становлять меншість у законодавчому органі, отримують гарантоване законом (а не з доброї волі більшості, як це інколи бувало раніше) право наформування персонального складу певних державних органів, що дає парламентській опозиції реальні повноваження у контролі за діями влади. Зокрема, йдеться про посади голови, його заступника та секретаря Рахункової палати Верховної Ради (палата має необмежені можливості контролю за використанням коштів Державного бюджету України); члена Вищої ради юстиції; чотирьох членів Ради Національного банку (до речі, парламентська більшість отримує право на висунення кандидатур лише трьох членів цієї Ради); двох членів (парламентська більшість – теж двох) Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.
Після багатьох років відвертого зневажання інтересами держави і громадянина влада нарешті повертаєтся до людей обличчям. Новий спікер ВР ледь втримує у парламенті порядок і працездатність. Але попри спротив комуністів та регіоналів, попри надзвичайно складну виборчу  кампанію та зовнішню інтервенцію, ідеї Майдану втілюються у закони. Минулий тиждень задав темп реформам, тепер важливо не зупинятися.
Марія Андрєєва, член Національної
 Спілки журналістів України