За кількістю сільських жителів Вінниччина займає четверте місце
17.11.17

«Проблема зайнятості селян є актуальною для більшості регіонів України. Серед них і наша область, адже за кількістю сільських населених пунктів ми маємо шосте місце в Україні, а за кількістю сільських жителів – четверте», - розповідає директор Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська.

Знайти роботу в селі нелегко, адже в багатьох селах взагалі немає жодного сільгосппідприємства, фактично відсутня сфера прикладання праці.

«Найголовніша проблема – це сезонний характер сільськогосподарського виробництва та неможливість, чи просто невигода, роботодавцям утримувати працівників на протязі усього календарного року. До того ж інтенсивна механізація та автоматизація процесів призводить до скорочення потреби в ручній праці та робочій силі», - продовжує Галина Петрівна.

Навантаження на одне робоче місце в сільській місцевості в літні місяці є утричі нижчим, ніж у зимовий період. Для порівняння: на кінець грудня 2015 р. – 37 осіб, на кінець травня 2016 – 14 осіб, на кінець грудня 2016 - 52 особи, на кінець травня 2017 року – 8 осіб.

Вакансії сільського господарства становлять 36% від усієї чисельності вакансій, які подають роботодавці до центрів зайнятості області. Але починаючи з кінця року і до початку весняно-польових робіт, частка вакансій у сільському господарстві падає до 8-11%, а кількість безробітних зростає з 32 до 40%.

Довідково: Протягом 10 місяців 2017 року послугами служби зайнятості скористались більше 31 тис. громадян, які проживають у сільській місцевості Вінницької області, з них 13,6 тис. були працевлаштовані.

 
Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи
Вінницького обласного центру зайнятості 

123