За сімейним лікарем майбутнє системи охорони здоров’я

Розвиток сімейної медицини залишається пріоритетом медичної галузі Вінниччини. Тому саме ролі сімейного лікаря в наданні первинної медико-санітарної допомоги був присвячений «круглий стіл», засідання якого проходило 12 серпня 2013 року на базі обласної дитячої клінічної лікарні. 
В рамках проведення тижня сімейної медицини в області проблеми та здобутки медичної допомоги на первинному рівні обговорювали сімейні лікарі з усіх районів області та м. Вінниці, заступник голови ОДА Любов Спірідонова, заступник голови обласної Ради Юрій Медведєв, директор ДОЗ та К ОДА Лідія Діденко, головний лікар ОДКЛ Тетяна Антонець.
Відкриваючи засідання «круглого столу» Лідія Діденко зазначила,що пріоритет сімейної медицини є незаперечним і якщо виникають питання, їх потрібно обговорювати і вирішувати, та запросила присутніх до дієвої та відвертої розмови. «Першим завжди складно. Усе нове сприймається непросто. Але результати показують, що зусилля були немарними. Адже всі зміни в системі охорони здоров’я спрямовані на підвищення якості та доступності медичної допомоги» - наголосила Лідія Діденко.
Висловити власні погляди, здобутки, занепокоєння мали змогу всі. Обговорення було жвавим та багатоплановим. Однак всі сімейні лікарі були одностайні в тому, що вони вже відчули переваги сімейної медицини, подолавши перші найскладніші роки і налаштовані вдосконалюватись та стверджуватись, як професіонали.
Таким форматом обговорення залишились задоволенні всі учасники круглого столу.
Заступник голови ОДА Любов Спірідонова, підсумовуючи результати обговорення, наголосила, що держава пішла на реформування охорони здоров’я, щоб покращати медичне обслуговування. «Такі зустрічі необхідні, ефективні та дають змогу поділитись досвідом, визначити напрямки роботи, усунути недоліки та впевнено йти до успіху» - відзначила Любов Спірідонова.
Без сумніву, в процесі модернізації охорони здоров'я ключова роль відводиться сімейному лікарю. Впровадження сімейної медицини дозволить нарешті не просто наблизити первинну медичну допомогу до населення, а забезпечить її якість, відповідальність лікаря первинної ланки за родину від маленького пацієнта до людей похилого віку. Дуже важливо щоб один фахівець був відповідальним за здоров’я пацієнта, супроводжував його все життя займався більше профілактикою, ніж лікуванням. 

Прес-центр департаменту охорони здоров’я та курортів ОДА