Забороняється захоронения несортованих побутових відходів!
16.02.17

В районі триває робота із створення системи інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами. В райдержадміністрації протягом січня місяця 2017 року з даного питання проведено наради зі всіма сільськими та селищною радами. Під час нарад обговорювались питання, які залишаються актуальними для всіх територіальних громад, а саме: відсутність пунктів збору вторинної сировини в населених пунктах; недостатній рівень контролю за станом поводження з відходами; низький рівень просвітницької та роз’яснювальної роботи.

Проблема набуває особливого значення з огляду на те, що з 1 січня 2018 року забороняється захоронения несортованих побутових відходів. Йшлося також про врахування різних методик роздільного збору. Так, для багатоповерхових житлових масивів та ряду установ оптимальним є збір за видами у спеціальних контейнерах. Такі відходи після пресування можуть йти на утилізацію, минаючи сортувальну лінію. Для приватного сектору більш підходить практика сортування відходів у сміттєві мішки для сухих та окремо харчових відходів. Методи можуть доповнювати один одного. Схожі підходи вже застосовуються при зборі відходів, як для подальшої їх утилізації, так і для вивезення на сміттєзвалища в 21 населеному пункті Вінницької області.           

На сьогодні в районі налічується 18 паспортизованих 'звалищ ТПВ, орієнтовна площа під звалищами, відповідно до паспортів, 16,9га.

Таким чином, шановні жителі Чечельницького району, райдержадміністрація доводить до Вашого відома, що вимогами ст. 32 Закону України "Про відходи" передбачено, що "З метою обмеження та запобігання негативному впливу відходів на навколишнє природне середовищу та здоров'я людини з 1 січня 2018 року забороняється захоронения не перероблених (необроблених) побутових відходів".

Це означає, що відходи, які підлягають вторинній переробці - скло, полімери, папір та інші - повинні збиратися окремо та передаватися на утилізацію.

123